Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει…!


Εχθές βγήκαν οι εταίροι μας μετά την τηλεδιάσκεψη και μας έδωσαν πάλι ψήφο εμπιστοσύνης, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι \”Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ\”. 




Δηλαδή; Μας κρατάνε μέσα με το ζόρι ή θα τα καταφέρουμε;




Χρεοκοπία ακούμε τόσες ημέρες, χρεοκοπία σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα, με νέους φόρους, με πρακτικές και κανόνες που πότε η Ελλάδα δεν είχε ζήσει τα τελευταία χρόνια… και αν υπήρχαν οι κανόνες, πολλοί δεν τους τήρησαν.




Δεν τους τηρήσαμε εμείς οι ίδιοι, το κράτος, οι υπηρεσίες…



Προχτές ανακοινώθηκε μία λίστα με εταιρίες που συνέχιζαν και ίσως συνεχίζουν την λειτουργία τους, με χρέη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 




Γιατί κανείς δεν έκανε κάτι τόσα χρόνια; Μη μου πει κάποιος ότι δεν γνώριζαν! Θα γελάσω. Κάποιος πάντα είχε μεγάλο δόντι και μπάρμπα στην Κορώνη και την «έβγαζε» καθαρή.




Η απραξία, η ανικανότητα, η δική μας συμμετοχή με την ψήφο μας, ένας φαύλος κύκλος που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.



Αυτό είναι μόνο; 




Είναι και η οικονομική συγκυρία, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η τεράστια φούσκα με τα υπερκέρδη των επενδυτικών τραπεζών ανά τον πλανήτη που έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν με τα spreads και τα ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου (ή όπως τα λένε αυτά). 




Και στην μέση αυτού του κύκλου μία μικρή χώρα που έχασε την εμπιστοσύνη της σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς και οι λίγοι εναπομείναντες ικανοί και αξιόπιστοι την πληρώνουν και αυτοί.



Το αποτέλεσμα; Δεν το ξέρουμε… Ή μήπως το ξέρουμε;




Θυμάμαι από την ιστορία που έκανα στο λύκειο τις τόσες φορές που η χώρα βρέθηκε σε χειρότερες καταστάσεις, που η χώρα πολέμησε, κατακτήθηκε, διχάστηκε… τα κατάφερε όμως στο τέλος!




Θυμάμαι όμως και πιο πρόσφατα, πριν 7 χρόνια, το 2004. Τότε πάλι βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα: «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα ολυμπιακά έργα… Η Ελλάδα θα αποτύχει στους αγώνες.. Η Ελλάδα… Η Ελλάδα».



Τα κατάφερε στο τέλος όμως!




Αυτή η Ελλάδα, δεν είναι η αποτυχία νομίζω, δεν είναι ο πάτος της ΕΕ, δεν είναι η αρχή και το τέλος του κακού λέω εγώ! 




Μπορεί κάποιοι αποτυχημένοι πολιτικοί, να βρέθηκαν να μας διοικούν, να μας δίχασαν, να μας έφεραν σε πόλεμο στο παρελθόν, πραγματικό, κοινωνικό ή οικονομικό, αλλά στο τέλος εμείς οι ίδιοι, οι κάτοικοι αυτής της χώρας τα καταφέραμε. 




Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε επιτυχίες, να κάνουμε μικρά καθημερινά θαύματα, που δεν ακούγονται στο μεγκα και τον αντεννα, αλλά τα γνωρίζει ο γείτονας, η μάνα μας και η αδερφή μας. 




Αυτά τα μικρά θαύματα είναι που θα μας σώσουν λέω εγώ. 




Ο δύσκολος και αδυσώπητος αγώνας που κάνουμε εδώ και δυο τρία χρόνια και που θα συνεχίζουμε να κάνουμε για αρκετά ακόμα είναι μπροστά μας.



Θα τα καταφέρουμε. Όμως αρκεί να πιστέψουμε και πάλι ότι θα πετύχουμε, να πιστέψουμε ότι στο τέλος θα τους αποστομώσουμε όλους και θα λένε τα καλύτερα για εμάς! 




Να πιστέψουμε είτε οι μεν είτε οι δε μας κυβερνούμε, ότι εμείς θα τα καταφέρουμε, γιατί εμείς κάνουμε κουμάντο.




Και ο καθένας μας ξεχωριστά ορίζει την τύχη αυτού του τόπου. 




Ας πιστέψουμε στο σκοπό ότι θα τα καταφέρουμε και στο τέλος θα γίνει!





Γιάννης Σερετάκης




Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook