Ο λεκτικός διαπληκτισμός μεταξύ δημοτικών συμβούλων λίγο έλειψε να βγει εκτός ελέγχου – Επενέβησαν ψυχραιμότεροι και τα πνεύματα ηρέμησαν – Σε “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μετανομαστεί τμήμα της οδού Ακρωτηριου

Ένταση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την έγκριση  της εισήγησης της επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την μετονομασία της οδού Ακρωτηρίου σε “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεραφείμ Ρίζος, κατά την τοποθέτησή του, κατηγόρησε την δημοτική αρχή οτι για προεκλογικούς λόγους προχωρά στην μετονομασία της οδού, σε μια προσπάθεια αγιοποίησης ενός “αμφιλεγόμενου”  όπως χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, προσώπου.

Ο χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου, Γιώργου Κουκλάκη και ακολούθησε έντονος λεκτικός διαπληκτισμός μεταξύ των δύο ανδρών που λίγο έλειψε να βγει εκτός ελέγχου, με τον δευτερο να κινείται προς το μέρος του πρώτου. Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν και η συζήτηση επανήλθε με την παραδοχή από την πλευρά του κ. Σεραφείμ Ρίζου, ο οποίος ζήτησε συγνώμη για τον τρόπο που απευθύνθηκε προς τον κ. Κουκλάκη, αναγνωρίζοντας όπως είπε οτι παραφέρθηκε και έκανε λάθος. Πρόσθεσε ωστόσο οτι και ο κ. Κουκλάκης παραφέρθηκε ενώ προηγούμενως είχε προσπαθήσει να του αφαιρέσει το λόγο.

Τι προηγήθηκε

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρευρέθησαν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέως του Ακρωτηρίου και σε τοποθέτησή τους υπεραμύνθηκαν την διατήρηση της ονομασίας της οδού Ακρωτηρίου, καθώς δεν αποτελεί απλό τοπωνύμιο αλλά προσδιορίζει την ιστορικότητα μιας περιοχής και η απόφαση μετονομασίας αποτελεί “προσβολή”.  Ο κ. Βασιλάκης, που πήρε το λόγο, σημείωσε οτι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθήθηκε για να περάσει το αίτημα από το δήμο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μετά “πίσω” στο δήμο καθώς σε άλλο έγγραφο ζητείται η μετονομασία της οδού ενώ αλλού αναφέρεται σε μετονομασία τμήματος της οδού. Ο κ. Βασιλάκης, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας οτι δεν συμφέρει το δήμο να βρεθεί αντιμέτωπος με προσφυγές.

Ο κ. Σαρρής σχολίασε οτι θα προτιμούσε ο δήμος να έχει δειξει τον ίδιο ζήλο για διευθέτηση άλλων σοβαρότερων θεμάτων και όχι για κάτι που γίνεται για προεκλογικούς λόγους και για την “εύνοια” συγκεκριμένης οικογένειας”. “Το να αλλάξουμε το όνομα με fast track διαδικασίες το κάνουμε πολύ εύκολα. Το να βάλουμε φανάρια φαίνεται δύσκολο”, σημείωσε.

Τα “βαφτίσια”,  θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 του Οκτώβρη, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του τέως πρωθυπουργού. Σημειώνεται, το τμήμα της Ακρωτηρίου που θα μετονομαστεί, ξεκινά από τον Κατσαμπά και φτάνει στη διασταύρωση των Κουνουπιδιανών που πάει στους Τάφους των Βενιζέλων.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις του κ. Σαρρή και του κ. Ρίζου να καταψηφίζουν υποστηρίζοντας οτι η μετονομασία της οδού επί της ουσίας γίνεται για πολιτικούς λόγους.

Η εισήγηση του δημάρχου Χανίων

Όπως υποστήριξε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, “είναι μια οφειλόμενη τιμή σε ένα διακεκριμένο τέκνο των Χανίων. Ο Κων/νος Μητσοτάκης υπήρξε ένας εκ των πρωταγωνιστών της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας μας, έφθασε να την υπηρετήσει από το αξίωμα του πρωθυπουργού,  ενώ υπήρξε ο τρίτος  με καταγωγή από τα Χανιά πρωθυπουργός, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.  Η τοπική κοινωνία μας,  οφείλει να αναγνωρίσει την προσφορά του και να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στην μνήμη του, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις,  διότι αυτό περιποιεί τιμή για την ίδια την κοινωνία μας.

Η μετονομασία τμήματος της οδού Ακρωτηρίου,  που διέρχεται μπροστά από την οικία που γεννήθηκε και έζησε τα νεανικά του χρόνια ο Κων/νος Μητσοτάκης, είναι σωστό να λάβει το όνομά του.  Θεωρώ ότι ο Δήμος Χανίων πράττει πολύ ορθά και στον σωστό χρόνο, ώστε η ονοματοθεσία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18/10/2018, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του τέως πρωθυπουργού”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook