Μέχρι και δεξαμενές υδάτων στα Χανιά έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο – Η πρώτη απόφαση του δήμου Χανίων μετά την “είδηση” βόμβα για τα 197 ακίνητα που περιήλθαν στο ταμείο

Το θέμα της ένταξης στο Υπερταμείο 197 ακινήτων του δήμου Χανίων, συζητήθηκε σήμερα εκτός ημερησίας διάταξεως στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με το σώμα καταρχήν να καταλήγει στην πρώτη του απόφαση και με την προοπτική το θέμα να συζητηθεί σε μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να οριστούν τα ακίνητα που θα διεκδικήσει ο δήμος να εξαιρεθούν από το Υπερταμείο.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας,  εισηγήθηκε στο σώμα, ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται οτι ο δήμος αφού παραλάβει σχετική λίστα όπου θα αναγράφονται όλα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο “Υπερταμείο”, θα εντοπίσει ποια από αυτά έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων, ποια είναι διεκδικούμενα και ποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δήμο και είναι απαραίτητα για τη ζωή των Χανιωτών και θα ζητήσει την εξαίρεσή τους από το “Υπερταμείο”.

Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε, οτι τις επόμενες 10 ημέρες, οι υπηρεσίες του δήμου θα προσκομίσουν αναλυτική λίστα με τα 197 ακίνητα και στη βάση αυτής της λίστας, θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης σημαντικών ακινήτων των Χανίων. Φαίνεται οτι από τον έλεγχο που ήδη έχει γίνει στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, προκυπτουν οτι στο Υπερταμείο έχουν ενταχθεί μέχρι και δεξαμενές υδάτων και ενδεχομένως υπάρξουν νέες εκπλήξεις ως προς το τι τελικώς έχει περιέλθει στο ταμείο.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας σημείωσε οτι το θέμα της ένταξης των ακινήτων στο “Υπερταμείο”  εγινε σε μια συγκυρία όπου τουλάχιστον ο δήμος, είχε προλάβει, χάρη στις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικης αρχής, να “πάρει” τους Αγίους Αποστόλους, να κατοχυρώσει στο κτηματολόγιο του, τους τάφους των Βενιζέλων, ενώ πρόσθεσε οτι οι συζητησεις για την παραχώρηση του Μαρκοπούλου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν φαίνεται πως θα υπάρξει εμπλοκή λόγω της εξέλιξης αυτής με το Υπερταμείο. Μάλιστα, υποστήριξε οτι η εγγραφή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα ακίνητα του Υπερταμείου, αποτελεί “γραφειοκρατική περιπλοκή”, αφού είναι ενεργό στρατόπεδο και δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί εξ’αρχής στο ταμείο.

Επίσης, σημείωσε οτι ακίνητα που έχουν ήδη παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων και εντοπίστηκε οτι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπερταμείου, όπως η βίλα Κούνδουρου, δεν “μπορεί” να τα ακουμπήσει κανείς.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν σειρά ερωτημάτων προς τον δήμαρχο Χανίων για το αν γνώριζε για αυτήν την εξέλιξη ενώ διεξάγονταν συνομιλίες για την παραχώρηση του Μαρκοπούλου, για το πως μπορεί να διασφαλιστεί οτι οι κινήσεις της δημοτικής αρχής για την εξαίρεση των ακινήτων, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς και την σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, θα έχουν αποτέλεσμα αλλά και για το αν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με βουλευτές και φορείς των Χανίων προκειμένου να δημιουργηιθεί συντονισμένη διεκδίκηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Χανιά: Μαζί για το δήμο Μας”, Μανώλης Σκουλάκης, κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Βάμβουκα οτι όταν έγινε γνωστό το θέμα, δεν κάλεσε άμεσα, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για το σοβαρότερο όπως το χαρακτήρισε, θέμα του δήμου Χανίων εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υποστήριξε οτι ο ίδιος, όταν βρέθηκε σε παρόμοια θέση, διεκδικώντας τους Αγ. Αποστόλους, έχασε τις εκλογές μετά από εμπλοκή της ΕΤΑΔ (δείτε εδώ)

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδογιάννης, αρχικώς σχολίασε την στάση του δημάρχου Χανίων να δηλώσει, την ημέρα που γνωστοποιήθηκε το θέμα, οτι ο γραμματέας του δήμου κ. Φραγκάκης, βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σήμερα εμφανίζεται να ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε κοινή απόφαση διεκδίκησης εξαίρεσης των 197 ακινήτων από το Υπερταμείο. Στη συνέχεια κατέθεσε δική του πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο ζητώντας να εκδοθεί απόφαση που θα ζητά “να εξαιρεθούν ρητά να ακίνητα που εμπίπτουν στο νόμο 4389/16 παρ.4 του άρθρου 196, αφαιρώντας τα από τους πίνακες της υπάρχουσας απόφασης”, δηλαδή οτι προβλέπει το Σύνταγμα, οτι εξαιρούνται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.

Ο κ. Γιάννης Σαρρής υποστήριξε οτι προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα στην προσπάθεια που ξεκινά ο δήμος Χανίων, θα πρέπει να επιχειρηθεί συνεργασία με βουλευτές, φορείς και με όποιον άλλο αρμόδιο σε αυτά τα ζητήματα. Έτσι θα χαρακτεί μια πορεία διεκδίκησης χωρίς υποχώρηση, να εξαιρεθεί τόσο η κυριότητα αλλά και η διαχείριση του Ταμείου από αυ τά τα ακίνητα.

Ο κ. Ρίζος, στην τοποθέτησή του απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή αλλά και στο σώμα, σημείωσε οτι το “Υπερταμείο”, έχει ως συνώνυμο την λέξη ιδιωτικοποίηση, τακτική που έχει υποστηριχθεί στο παρελθόν από το ΔΣ και δημοτικούς συμβούλους, ενώ φυσικά υποστήριξε οτι θα πρέπει να εξαιρεθούν όλα τα ακίνητα από το Υπερταμείο.

Στην επανατοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας, απατώντας στα ερωτήματα που ετέθησαν και στη δυσπιστία του σώματος για το τι κατάληξη θα έχουν οι κινήσεις του δήμου, αφού για οποιαδήποτε εξαίρεση, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία του Εποπτιικού Συμβουλιου (4 προς 1), και μια ψήφος εκ μέρους των “ξένων”, υποστήριξε οτι ξεκινάει μια διεκδίκηση που πιστεύει οτι θα έχει αίσιο τέλος.

“Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αλλα πιστεύουμε οτι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι ακίνητα που δεν μπορούν να έχουν άλλη χρηση και το πολιτικο κόστος θα είναι υψηλό”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε οτι δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζει για την ένταξη των ακινήτων στο Υπερταμείο, αν και όπως πρόσθεσε, αποτελεί εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 2015. Όσον αφορά την κατηγορία οτι δεν ενήργησε άμεσα, συγκαλώντας δημοτικό συμβούλιο, υποστηριξε οτι οι βιαστικές κινήσεις δεν αποδίδουν ενώ σήμερα έρχεται με μια πρόταση προς ψηφοφορία με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αναφερθείς στο αν έχει ζητήσει συνδρομή και στήριξη βουλευτών και φορέων για το θέμα, ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε οτι είναι λίγο νωρίς ακόμα και θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός σε πρώτο βαθμό στο δήμο και έπειτα να γίνουν τέτοιες κινήσεις.

Τελικώς η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, με την προσθήκη άρθρου του Συντάγματος, οτι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία εξαιρούνται από αντικείμενο συνδιαλλαγής και έτσι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η ακριβής λίστα με τα ακίνητα του δήμου που έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο ώστε, μετά αυτήν την ταυτοποίηση να γίνει η διεκδίκηση ακινήτων που θα αποφασίσει ο δήμος σε επόμενη συνεδρίασή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook