Ο Άγιος Λαυρέντιος διατηρεί στο ακέραιο την αυθεντικότητά του – Δείτε τις φωτογραφίες

Εικόνες που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ανακαινισμένα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, κρήνες, μοναδική θέα και «πνιγμένος» στο πράσινο του βουνού των Κενταύρων. Αυτός είναι ο Άγιος Λαυρέντιος, το γραφικό και πανέμορφο χωριό του Πηλίου, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βόλο.

Η ιστορία του είναι μακρά. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). Το μοναστήρι, αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Ο Άγιος Λαυρέντιος βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, στην πλαγιά. Είναι ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος, ενώ κοντά του ρέει ο χείμαρρος Βρύχωνας. Κι αυτός ο ήχος από ρυάκια και ρέματα σε συνδυασμό με το κατάφυτο τοπίο, αλλά και τον πηλιορείτικο χαρακτήρα του χωριού, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τον επισκέπτη.

Κι αν προσθέσουμε και τον μύθο που θέλει τη σπηλιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό, στο βουνό, να ήταν η κατοικία του Κένταυρου Χείρων, τότε ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένας προορισμός που σε κεντρίζει για να τον επισκεφτείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook