Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου κορυφώνεται 8ο Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός»  του Δήμου Πλατανιά  

Με το καθιερωμένο πλέον βιωματικό διήμερο για το κρασί κορυφώνεται το 8ο Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός»  του Δήμου Πλατανιά. Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του θεσμού, το φεστιβάλ, φιλοξενεί ένα ακόμα  2ήμερο βιωματικού χαρακτήρα με επίκεντρο το Κρητικό Κρασί αλλά και τα παράγωγα του.

Το 2ημερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα.

Πιστεύοντας στην στέρεα σχέση που πρέπει να αναπτύσσει ο επισκέπτης με τον τόπο, τα προϊόντα και τους ανθρώπους του, το διήμερο έχει απόλυτα βιωματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα :

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου  το πρωί,  μια ομάδα επισκεπτών – σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων – που κάνει τις διακοπές της, στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά θα βρεθεί σε αμπελώνα στο χωριό Βούβες του Δήμου μας, για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας  , στις 19:30μ.μ., μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί στην πλατεία του Πλατανιά με πάτημα σταφυλιών , παραγωγή τσικουδιάς , καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θα παρασκευάζουν από νωρίς παραδοσιακή μουσταλευριά ( παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από  μούστο , αλεύρι και καρυκεύματα ). Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών καθώς το πατητήρι θα τους περιμένει. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης θα μαγειρεύει και θα προσφέρει εδέσματα δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού …

Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό θα φροντίσουν τα τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Η Μουσική της βραδιάς θα είναι από τους Γιώργο Μοτάκη και  Μιχάλη Λουφαρδάκη

Ενώ θα χορέψουν μέλη των συλλόγων. «Το Ρόδο», «Οι Πελασγοί», «Χορευτικός όμιλος Γεράνι», «Ονειροκρήτες», «Ορφέας»

Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

Μετά τις 7 το απόγευμα μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί στην είσοδο το εμπορικού κέντρου OLEA στον Πλατανιά, Οι επισκέπτες θα  έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν Κρητικό Κρασί σε μια ανοιχτή οινογευσία που διοργανώνει ο  Δήμος Πλατανιά και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.  Παράλληλα τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά θα επιμεληθούν για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.

Την βραδιά τα πλαισιώσουν μουσικά

Η Μαρία Μανουσάκη, ο Σπύρος Κουτσορινάκης και ο Νεκτάριος Κωστάκης με τις ιδιαίτερες συνθέσεις τους με αφετηρία την Κρητική Μουσική
Ο Γιάννης Γιαννακάκης, ο Ιάκωβος Σουργουτσίδης, ο Γιάννης Μάρακας και η Μαρία Βασιλάκη σε λαϊκούς δρόμους.
Θα χορέψουν οι Βιγλάτορες και ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων

 

–   Στις εκδηλώσεις του διημέρου θα είναι μαζί μας αντιπροσωπεία από το Δήμο Fermo της Περιφέρειας  Marche της Ιταλίας, καθώς και εκπρόσωποι της έκθεσης TIPICITA ,η οποία θα φιλοξενήσει το Δήμο μας από τις 9-11 Μαρτίου 2019 στην Ιταλία.

 

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook