Με χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις συγκρούσεις με τους εκατοντάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Πορτ – ο – Πρενς οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρηση των κυανόκρανων του ΟΗΕ έπειτα και από το βιασμό ενός νεαρού από ομάδα πεζοναυτών της Ουρουγουάης.

Η αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH) αντιμετωπίζει εκ νέου κατακραυγή στη χώρα της Καραϊβικής μετά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και απεικονίζει ουρουγουανούς πεζοναύτες να ακινητοποιούν ένα νεαρό αϊτινό γελώντας και να του επιτίθενται σεξουαλικά. Ο νεαρός που απεικονίζεται στο βίντεο, ο Τζόνι Τζιν, κατέθεσε ενώπιον αϊτινού δικαστή ότι βιάστηκε. Οι τέσσερις από τους ουρουγουανούς στρατιωτικούς τέθηκαν υπό κράτηση κι αναμένεται να δικαστούν σε στρατοδικείο.

Χθες περίπου 300 διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο μισοκατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο, όπου πληγέντες από το σεισμό του 2010 εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και κάτω από μουσαμάδες, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος αφού διερχόμενοι αλλά και διαμένοντες στον καταυλισμό των σεισμοπαθών, πολλοί κρατώντας στην αγκαλιά μικρά παιδιά, προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που χαρακτήριζαν την διεθνή αποστολή «δύναμη κατοχής», φώναζαν συνθήματα όπως «η MINUSTAH πρέπει να φύγει» και «βιαστές»,  έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αντιδράσεις εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ που χαρακτηρίστηκαν υπεύθυνες για το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας στη χώρα πέρυσι.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η προσέγγιση της αστυνομίας ήταν όσο πιο ήπια γινόταν. «Χρησιμοποιήσαμε χημικά, δεν χρησιμοποιήσαμε πραγματικές σφαίρες», είπε εκπρόσωπός της.

Η MINUSTAH έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα για το επεισόδιο, που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ενώ η κυβέρνηση της Ουρουγουάης απολογήθηκε επίσημα στην Αϊτή για το συμβάν και καταδίκασε τις ενέργειες των κατηγορούμενων στρατιωτικών ως «παρεκτροπές».

Επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έστειλε μια ομάδα με ανώτερους αξιωματούχους στην Αϊτή για να διαβιβάσει στην κυβέρνηση «πόσο σοβαρά τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες περί παράβασης καθήκοντος και σεξουαλικής βίας». Η ομάδα αυτή «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. . . για να επιβάλει την πολιτική μηδενικής ανοχής του ΟΗΕ στις παραβάσεις καθήκοντος από το προσωπικό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.

Επιπλέον ο επικεφαλής της MINUSTAH έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των δυνάμεων της αποστολής, που είχε συγκροτηθεί το 2004.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί, που εξελέγη τον Μάρτιο μετά από μια διαδικασία που είχε αμαυρωθεί από σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, επισημαίνει ότι η Αϊτή εξακολουθεί να χρειάζεται τους κυανόκρανους, ωστόσο ζητά να ‘επαναπροσδιοριστεί’ ο μελλοντικός τους ρόλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook