«Αλησμόνητα» – Η γυναικεία αντίσταση στην Κρήτη της Κατοχής Ένα vτοκιμαντέρ/performance από την Barbara Englert  και την Leonie Englert, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το ντοκιμαντέρ (γερμανικός  τίτλος  „ Eingebrannt“ ) αφηγείται  την ιστορία της Κατοχής από την πλευρά των γυναικών, αναδεικνύοντας πτυχές που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί.

Σε αλλεπάλληλα ταξίδια τους στην Κρήτη από την άνοιξη του 2016 ως το φθινόπωρο του 2018, οι σκηνοθέτριες  πήραν  πολλές  συνεντεύξεις από επιζήσασες της Κατοχής, ηλικίας σήμερα 80 έως 100 ετών.

Με αμεσότητα και διαύγεια που συγκλονίζει, εξιστορούν τις εκτελέσεις και το κάψιμο των χωριών, την πείνα, τα καταναγκαστικά έργα, τον εκτοπισμό, το φόβο που δεν έφυγε ποτέ από μέσα τους. Διηγούνται ακόμη τον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση, τις πράξεις αντίστασης τους  κατά των Γερμανών, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και θίγουν τον ρόλο των δωσίλογων στις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί. 
Τα όσα αφηγούνται  οι  γυναίκες  αλλά και όσα μένουν «αδιήγητα», αναβιώνουν  μέσα από ευρηματικό  τρόπο μέσα από σκηνές  κουκλοθέατρου που γυρίστηκαν στα μέρη που συνέβησαν τα γεγονότα.
     
Τις κούκλες κατασκεύασε και εμψυχώνει η ομάδα κουκλοθέατρου «Φύρδην Μίγδην» της Ζωής Βλάσση και Νατάσσας Ταπάκη από το Ρέθυμνο. Στην ταινία συνεργάζεται επίσης η κολεκτίβα φωτογράφων και εικονοληπτών  Obscura Lab  επίσης από το Ρέθυμνο.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αγγλικούς  υπότιτλους , έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο στην Φρανκφούρτη , όπου γνώρισε θερμή υποδοχή από κοινό και τύπο. Μεταξύ άλλων έγραψε το Journal Frankfurt: «Δεν ακουγόταν ούτε ανάσα όταν οι επιζήσασες αφηγούνταν πώς ξεκίνησε η τυραννία, τότε που «οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεφταν σαν βροχή από τα αεροπλάνα» ή όταν γινόταν ξεκάθαρο μέσα από τις ιστορίες τους ότι οι «Γερμανοί δεν είχαν μέσα τους ανθρώπου αίμα».

Η ταινία συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Crowdfunding-Initiative  του  Aventis Foundation και του Πολιτιστικού Ταμείου Frankfurt Rhein Main. 
Διοργανωτές : be-frankfurt  και  Obscura Lab

Με την  υποστήριξη  του γερμανικού  Υπουργείου Εξωτερικών                                                                                                

Με την ευγενική  υποστήριξη:Kulturamt Frankfurt am Main, Stiftung Frauen in Europa, Rudolf Augstein Stiftung, Stiftung Citoyen, Sparda Bank

Στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook