Μπλόκο στα αεροδρόμια της Κρήτης έβαλαν το τελευταίο 8μηνο οι αρχές σε εκατοντάδες αλλοδαπούς που προσπάθησαν με την επίδειξη πλαστών εγγράφων να αναχωρήσουν από τη χώρα με προορισμό χώρες της Ευρώπης (κυρίως της κεντρικής Ευρώπης).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που εντοπίσθηκαν προερχόταν από χώρες της Αφρικής και της Ασιατικής Ηπείρου.

Από τον Φεβρουάριο έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στα αεροδρόμια του νησιού έγιναν 1019 συλλήψεις αλλοδαπών που επέδειξαν στις αρχές πλαστά έγγραφα με σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης.

«Πρωταθλητής» στον αριθμό μεταναστών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα ήταν ο Ιούλιος όταν και στα αεροδρόμια της Κρήτης εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν 244 άτομα.

Μήνας με μεγάλη «κινητικότητα» αναδεικνύεται και ο Σεπτέμβριος καθώς μέχρι και τις 19 του μήνα είχαν συλληφθεί 227 άτομα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους μήνες τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν 7 άτομα, τον Μάρτιο 33, τον Απρίλιο 57,τον Μάιο 112, τον Ιούνιο 187 και τον Αύγουστο 152 άτομα.

Αυτό που καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ είναι ότι η αύξηση της αεροπορικής κίνησης κυρίως από τον μήνα Μάιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των μεταναστών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Θεωρούν ότι ο συνωστισμός που πολλές φορές υπάρχει ευνοεί την προσπάθεια τους ωστόσο αυτό πρακτικά δεν επιβεβαιώνεται.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων γίνονται στα αεροδρόμια του νησιού από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ενώ παράλληλα υπάρχει και η τεχνολογική υποδομή.

Η πλαστότητα των εγγράφων διαπιστώνεται πολλές φορές από τη φωτογραφία ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή.

Όσο αφορά στην ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Αλγερία, το Ιράκ , η Ερυθραία, η Υεμένη, η Αιθιοπία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και παιδιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook