Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) θα λάβουν χώρα συνεδριακές δράσεις.

* Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής Kηπουρών Τοπίου από τις πόλεις του Oppenheim (Επαγγελματική Σχολή), Koblenz (Επαγγελματική Σχολή) και Bitburg (Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Σχολή του Ερυθρού Σταυρού) της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών Eckhard Boy, Alexander Kreisel, Robert Frick, Andreas Port  κ.ά.  Από το 1996 και μέχρι σήμερα οι σπουδαστές εργάζονται στα καλντερίμια της ΟΑΚ, κατασκευάζοντας περίτεχνα μονοπάτια και πέτρινα κομψοτεχνήματα στο πλαίσιο του Προγράμματος Τέχνης και Λόγου «Πρόσωπο προς Πρόσωπο».
Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, ενώ θα επισκεφθούν την ενδοχώρα, Μουσεία, Ιερές Μονές και αξιοθέατα της περιοχής. 
Όσοι νέοι και νέες της περιοχής επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και να μαθητεύσουν στον τρόπο διαχείρισης της πέτρας είναι ευπρόσδεκτοι.

* Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Αγιογραφίας με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ Κωνσταντίνας Στεφανάκη. Το Σεμινάριο θα παρακολουθήσουν Αγιογράφοι και Ζωγράφοι από την Ακαδημία του New Valamo (Φιλλανδία). Οι συμμετέχοντες εκτός από τα μαθήματα Αγιογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν Ιερές Μονές του Νομού Χανίων και αξιοθέατα της περιοχής.

* Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου Oμάδα από την Eνορία Hölö της Στοκχόλμης (Σουηδίας) με υπεύθυνη την Karin Karlberg, η οποία έρχεται εδώ και πολλά χρόνια στην ΟΑΚ, θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Ζώσα Ορθοδοξία» της ΟΑΚ, ενώ παράλληλα θα έχουν και Πρόγραμμα μελέτης και συζήτησης επί θεμάτων που αφορούν την ενοριακή και εκκλησιαστική ζωή. 

* Από τις 28 έως 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της ΟΑΚ, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνουν Φιλολογικό Συνέδριο, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς, σύγχρονους και μεταγενέστερους, στην Ελλάδα και την αλλοδαπή». Οι Σύνεδροι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό δημιούργησε «σχολή» ο συγγραφέας της Κρήτης, καθώς διερεύνησαν την επίδραση που άσκησε το έργο και γενικότερα η σκέψη και η παρουσία του, σε δημιουργούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρους σπουδαίοι επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές του έργου και της ζωής του συγγραφέα της Μεγαλονήσου Κρήτης, όπως ο διακεκριμένος Φιλόλογος Καθηγητής Φάνης Κακριδής, ο οποίος θα καταθέσει την εμπειρία του για τη βιωματική σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και τη στενή φιλία του πατέρα του, αειμνήστου Ιωάννη Κακριδή, με τον συγγραφέα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook