Η δουλειά ενός ερευνητή ιστορίας είναι η εξής: Ατελείωτες ώρες αναζήτησης σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και χειρόγραφα, αναζητώντας ενδείξεις για να δημιουργήσει μια πιο ακριβή εικόνα του παρελθόντος. 

Φυσικά, μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορείς να ανακαλύψεις άκρως ενδιαφέροντα πράγματα.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του συγγραφέα και διδάκτορα Πολ Κούπερ, από το Νόργουιτς της Αγγλίας, ενώ ερευνούσε τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Η φωτογραφία των Στυλών του Ολυμπίου Διός από το 1858

Ο Πολ έπεσε επάνω σε μια απίστευτη φωτογραφία των ερειπίων του ναού, που τραβήχτηκε το 1858.

«Μελετούσα τις ξεχασμένες ιστορίες των διαφόρων κατεστραμμένων μνημείων σε όλο τον κόσμο για το διδακτορικό μου, που εξετάζει το πώς άλλαξαν οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις των κατεστραμμένων αυτών μνημείων κατά τη διάρκεια των χρόνων» δήλωσε ο Πολ στο Bored Panda. «Ως μυθιστοριογράφος και συγγραφέας ιστορικής φαντασίας, τα ερείπια είναι σημαντικά στη δουλειά μου».

Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία όμως τον εξίταρε, καθώς απεικόνιζε κάτι περίεργο, ή μάλλον ασυνήθιστο, στην κορυφή των κιόνων του ναού. Ενα έξτρα κτίσμα. Τι στο καλό θα μπορούσε να είναι αυτό λοιπόν; Και γιατί αυτό το έξτρα κτίσμα αφενός δεν υπάρχει σήμερα και αφετέρου δεν απεικονίζεται σε μια πανομοιότυπη φωτογραφία που ανακάλυψε ερευνώντας το θέμα περαιτέρω. 

Η σχεδόν πανομοιότυπη φωτογραφία χωρίς την καλύβα στην κορυφή των στυλών

Ψάχνοντας επισταμένα για να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβαινε με αυτό το έξτρα κτίσμα βρήκε ακόμη έναν πίνακα ζωγραφικής  του ναού και περισσότερες φωτογραφίες από την ίδια σχεδόν περίοδο. Και στον πίνακα και στις φωτό απεικονιζόταν και πάλι το έξτρα κτίσμα πάνω από τους κίονες.

Η ίντριγκα μεγάλωσε όπως και η περιέργεια του Πολ.

Τι ακριβώς ήταν αυτό το κτίσμα;

Θα μπορούσαν να ζούσαν άνθρωποι εκεί πάνω, σκαρφαλωμένοι επισφαλώς πάνω από έναν από τους μεγάλους ναούς της αρχαίας ιστορίας;

Γιατί αυτή η κατασκευή βρίσκεται σε ορισμένες φωτογραφίες και όχι σε άλλες;

Και γιατί δεν υπάρχει πια;

Ο Πολ αγαπά την εξερεύνηση των ιστοριών πίσω από τα πολλά αρχαία ερείπια που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Βόρεια Αφρική μέχρι την Καμπότζη. «Για πολλά αρχαία κτίσματα, τα οποία σώζονται σήμερα εν μέρει, υπάρχουν ιστορίες, γεγονότα που συνέβησαν μετά την καταστροφή τους, οι οποίες είτε έχουν ξεχαστεί, είτε τις έχουν αποκρυψεί σκοπίμως», υποστηρίζει ο Πολ. «Για παράδειγμα, τα ερείπια της Ακρόπολης των Αθηνών κάποτε ήταν ο χώρος ενός οθωμανικού τζαμιού και το Κολοσσαίο ήταν χριστιανικό ερημητήριο. Τα ερείπια της Παλμύρας στη Συρία ήταν κάποτε μια ακμάζουσα πόλη προτού κατεδαφιστούν από τους Γάλλους αρχαιολόγους του 1920».

Ποια είναι λοιπόν τα κρυμμένα μυστικά του ναού του Ολυμπίου Διός; Ο Πολ αποκαλύπτει το μυστήριο σε μια σειρά από viral tweets.