Για ένα νέο «διατλαντικό έρωτα» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον και μάλιστα επί των ημερών του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η Handelsblatt

«Η Αμερική διευρύνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος εκτενούς ανάλυσης στη διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που σημειώνει: «Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Γι΄ αυτό και οι Αμερικανοί ποντάρουν τώρα απόλυτα στη γειτονική Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει η DW, η Ουάσιγκτον αναζητεί εντατικά δυνατότητες προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα. «Ειδικά υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια και ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης έβαλε ακόμη κατά του ‘αμερικανικού ιμπεριαλισμού’, δρομολογείται τώρα μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον μια έντονη διατλαντική σχέση αγάπης».

Σύμφωνα με την ΗΒ, οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στη γειτονική Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν θέτει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε σκληρή δοκιμασία. «Η διαμάχη για την έκδοση του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν Γκιουλέν και η διελκυστίνδα για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Μπράνσον δημιουργούν εντάσεις. Διαμάχες υπάρχουν και στην πολιτική για τη Συρία», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη τόσο στην αναβολή της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία όσο και στο άδηλο μέλλον της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ. «Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πεντάγωνο αναζητά εναλλακτικές», επισημαίνει η HB, παραπέμποντας στις αμερικανικές δραστηριότητες σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη αλλά και σε εκτιμήσεις στρατιωτικών στην Αθήνα ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων για μια νέα βάση στις νότιες ακτές της Κρήτης».

Η Ελλάδα «άγκυρα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη»

Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα βρίσκονταν διεθνώς στο περιθώριο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους πολλοί είχαν ξεγράψει τη χώρα. Τώρα η Ουάσιγκτον ανακαλύπτει την Ελλάδα και πάλι ως σύμμαχο. […] Όλο και πιο σημαντική είναι η Ελλάδα κυρίως λόγω του ότι βρίσκεται δίπλα στα δυτικά Βαλκάνια όπου ασκεί την επιρροή της η Ρωσία. ‘Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά το ρόλο που επιχειρεί να παίξει στην περιοχή η Ρωσία’», λέει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Πάιατ.

«[…] Ανεκτίμητος σύμμαχος των ΗΠΑ στο πεδίο αυτό γίνεται ειδικά ο πρώην κομμουνιστής Τσίπρας: κατά τη διάρκεια πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στα Σκόπια, η Αθήνα διαπραγματεύτηκε την άνοιξη λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ που εκκρεμεί εδώ και 27 χρόνια. Έτσι ανοίγουν για τη ‘Μακεδονία’ οι πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες να περιοριστεί η επιρροή τα Ρωσίας στα Βαλκάνια και να συνδεθεί η περιοχή με τη δύση. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα γίνεται άγκυρα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό κάνει τη χώρα ενδιαφέρουσα όχι μόνον για τον αμερικανικό στρατό. Για τις ΗΠΑ μεγαλώνει η σημασία της Ελλάδας και ως οικονομικού εταίρου», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια στην παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook