Ποιο είναι το μεγάλο “στοίχημα” – Μελετητές από την Αθήνα στήνουν την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου 

Τη χειμερινή περίοδο 2019 – 2020 αναμένεται να γίνει το κλείσιμο της Δημοτικής Αγορά Χανίων για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανακατασκευής της. Η δημοπράτηση του έργου υπολογίζεται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει το φθινόπωρο του 2019.

Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό για 12 μήνες και το στοίχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι να διασφαλιστεί μέχρι κεραίας η υλοποίηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Μέχρι τώρα η εμπειρία από την εκτέλεση και απόδοση των έργων εγκαίρως, δεν είναι θετική, αντιθέτως οι καθυστερήσεις ετών αποτελούν μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση.

Στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς τα καταστήματα που λειτουργούν εντός της αγοράς θα παραμείνουν κλειστά για έναν χρόνο. Οπότε οποιαδήποτε υπέρβαση του χρόνου αυτού δεν είναι ανεκτή.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα στο δημαρχείο Χανίων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους μελετητές του έργου προκειμένου να συνταχθεί με επιστημονική εργασία για την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου, ώστε το εργοτάξιο και οι λεπτομέρειες να στηθούν με τέτοιο τρόπο που να μην επιτρέπουν την παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς με τους οποίους η έγκαιρη συνεννόηση θα αποτρέψει καθυστερήσεις στο έργο.

Δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει τμηματικό ή ολικό κλείσιμο των καταστημάτων. Το μόνο που παρουσιάζεται ως δεδομένο είναι το κλείσιμο για ένα 12μηνο. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου η δημοτική αγορά θα ανοίξει και θα λειτουργήσει ξανά. Ενδέχεται κάποιες εργασίες να μπορούν να συνεχιστούν και να εκτελεστούν μετά, με ανοιχτή την αγορά.

Το έργο έχει ως προϋπολογισμό τα 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5 είναι εξασφαλισμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από άλλους πόρους όπως πχ από δανεισμό, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας:

“Η στόχευση είναι εντός 12 μηνών όπως έχουμε δεσμευτεί στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται  να αδειάσουν τα καταστήματά τους και να επανεγκατασταθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα και θα πρέπει εμείς να είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στον σωστό χρόνο και θα γίνει με τον σωστό τρόπο.

Η εμπειρία που έχουμε από άλλα μικρότερης κλίμακας, αλλά μεγάλα για τα μεγέθη του δήμου, έργα δεν είναι πάντα θετική ιδιαίτερα προς τον χρόνο και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση αυτό να συμβεί με τη Δημοτική Αγορά.

Για τον λόγο αυτό αναθέσαμε στους μελετητές του έργου που είναι και οι πλέον κατάλληλοι μια επιστημονική εργασία που έχει σχέση με την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου της Δημοτικής Αγοράς. Αυτή η εργασία θα μας εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων αυτών.

Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται και με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για να κάνουμε ίσως το δυσκολότερο έργο που θα έχει να υλοποιήσει ο δήμος εδώ και δεκαετίες. Η επιδίωξη αν όλα πάνε καλά είναι να ξεκινήσει την επόμενη χειμερινή περίοδο του 2019 – 20

Η οροφή του προϋπολογισμού του έργου της ανακατασκευής της δημοτικής αγοράς ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την αναθεώρηση που έχουν κάνει στην Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασιά με τους μελετητές του έργου. Τα χρήματα θα προέλθουν από τους εξής πόρους: Έχουμε εξασφαλίσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του κράτους, από το ΠΔΕ με την τότε παρέμβαση του κ. Σταθάκη. Από εκεί και πέρα απομένουν 10 εκατομμύρια τα οποία, για να ξεκινήσει το έργο, εμείς μπορούμε να τα εγγράψουμε στους επόμενους προϋπολογισμούς του δήμου. Όμως σε κάθε περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο Χανίων θα έχει την ευχέρεια να εγκρίνει, ένα μέρος αυτών των χρημάτων να προέλθει από κάποιους άλλους πόρους, πχ δανεισμού όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όμως πρέπει να υπολογίζουμε ότι δεν θα είναι 10 εκατ. αλλά πολύ λιγότερα γιατί θα γίνει πρώτα διαγωνισμός.”

Γιώργος Ευθυμίου – Προϊστάμενος κατασκευών Τεχνικής Υπηρεσίας δήμου Χανίων

“Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου. Ουσιαστικά λύνουμε ζητήματα που αφορούν στις συνδέσεις του κτιρίου με κεντρικά δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΧ. Επίσης θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επιτάχυνσης της διαδικασίας της δημοπράτησης ώστε αυτή να ξεκινήσει το επόμενο φθινόπωρο.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει τμηματική αποχώρηση των καταστηματαρχών ή συνολική. Εξετάζουμε όλες τις λύσεις ώστε τα καταστήματα να μείνουν το ελάχιστο χρονικό διάστημα κλειστά. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών είναι εφικτό. Τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά γι αυτό το διάστημα και μετά κάποιες εργασίες θα μπορούν να εκτελούνται και μετά τους 12 μήνες με ανοιχτή όμως τη δημοτική αγορά και σε λειτουργία.

Ο μελετητής θα μας πει τη διαδικασία που θα πρέπει να κοστολογήσει και θα τη δώσουμε στον ανάδοχο, η οποία θα περιγράφει τον τρόπο που θα πρέπει να στήσουμε το εργοτάξιο. Σε ένα έργο που θα πρέπει να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων σε 12 μήνες, το εργοτάξιο θα πρέπει να στηθεί διαφορετικά.

Σταύρος Θεοδωράκης – Πολιτικός Μηχανικός ομάδας μελέτης

“Είναι ένα έργο που για να πετύχει πρέπει να το στηρίξει κυρίως ο χανιώτικος λαός. Είναι μια διαδικασία στην οποία όλοι πρέπει να προσφέρουμε, εμείς ως επαγγελματίες και οι πολίτες με την ανοχή τους για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε ειναι να υλοποιήσουμε το έργο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η σημερινή συνάντηση είναι συντονιστική με φορείς που οι συνεννοήσεις με αυτούς αν δεν γίνουν έγκαιρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Επιλέγουμε λύσεις που είναι καλές και για τους φορείς. Όσο πιο πολύ χρόνο διαθέσουμε στη μελέτη τόσο πιο λίγο χρόνο θα χρειαστούμε στην κατασκευή.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook