Ένας πολυμορφικός όρος… μια πολύπλευρη έννοια!

Έχετε πάει ποτέ Διακοπές..και στον Γυρισμό να έχετε αναρωτηθεί…γιατί η Διακοπή να φαντάζει ζωή…και η καθημερινότητα, αγώνας και κούραση; Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν αν φτιάχναμε την ζωή μας έτσι…ώστε να μην χρειαζόμασταν τόσο απεγνωσμένα την “διακοπή” της για να ζήσουμε; Αναρωτηθήκατε ποτέ, αν έχετε την δύναμη να σχεδιάσετε μια καθημερινότητα που να σμίγει τα θέλω και τα πρέπει με Αρμόνια; Αναρωτηθήκατε ποτέ, ότι έχουμε ξεχάσει να ζούμε μέσα στην καθημερινότητα μας;;… και αυτό έχει συνέπεια να μην είμαστε καλά…και να μην ζούμε καλά. Ας ενθυμηθούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας για καλή ζωή…για Ευ ζην …και μπορούμε κάθε μέρα να ενσωματώσουμε με παρουσία στην στιγμή, τους καρπούς της ζωής….μέσα από ότι και αν κάνουμε! Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των θέλω και των πρέπει…όλα μέρος της ζωής μας είναι και ζητούν  Αποδοχή, Παρουσία, Συγκέντρωση ,Χαλάρωση και Δέσμευση…για να μας κεράσουν το ελιξίριο της ζωής!

Λόγω της στέρησης διακρίνουμε στις ημέρες μας  μια υπερβολή… μια  στροφή  συλλογική… κάτι σαν μόδα… νέα τάση… προς την εξερεύνηση και την εδραίωση του Ευ ζην μας .

 Το Ευ ζην σημαίνει απλά να ΖΕΙΣ ΚΑΛΑ! Και αυτό το καλά μπορεί εν μέρει να είναι κοινά συμφωνημένο επί το πλείστον… είναι μια υπόθεση καθαρά υποκειμενική και αυτό γιατί εξαρτάται, η κατανόηση και η ενσωμάτωση του, από το επίπεδο ωρίμανσης του ατόμου! Που μέσα από την πολυπλοκότητα καταλήγει μέσω ψυχικών ζυμώσεων στην απλότητα!

Βλέπουμε ένα κάρο δράσεις δρώμενα και δραστηριότητες να υπόσχονται ευεξία και ευκρασία και σιγά – σιγά το Ευ ζην να ξεπουλιέται και αυτό είναι μεγάλο λάθος την Νέας Γενιάς!

Το Ευ ζην είναι  η απλότητα, είναι  αυτονόητο δικαίωμα όλων των  ανθρώπων και είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Το Ευ ζην  είναι η παρουσία στην στιγμή …είναι η αντίληψη των αισθήσεων μας… που όλο αλλάζουν, είναι η αναπνοή, είναι το γέλιο, η ξεκούραση,  χαλάρωση, η δημιουργικότητα στην εργασία, το αφημα στην γη και την βαρύτητα της, ο περίπατος,  είναι το αγνάντεμα στο υπερπέραν, είναι ένα ηλιοβασίλεμα,ο υπνος κατω από τα αστερια… είναι ένα βλέμμα, μια αγκαλιά! είναι οι συνδέσεις μας με τους άλλους τον εαυτό και την φύση… είναι η συμμέτοχή μας στην ζωή! Είναι η αδιάκοπη ΖΗΣΗ της!

Από την Αρχαιότητα το ευ ζην, αποτελούσε το ύψιστο αγαθό και μεταφραζόταν ως η τέχνη του να ζει κανείς καλά (ευδαιμονία) ενώ προϋπέθετε την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου και οδηγούσε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς, φτάνοντάς τον στην κατάσταση της ευτυχίας.

Προσαρμοσμένο το «Ευ Ζην» στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας διερευνά  θέματα που σχετίζονται με τη

  • Διατροφή,
  • τη Σωματική Άσκηση,
  • την Καλλιέργεια του πνεύματος,
  • νοητική καλλιέργεια και ανάπτυξη
  • συναισθηματική ευμάρεια 
  • εναρμονισμένες  Κοινωνικές Σχέσεις 
  • αρμονία στον εργασιακό χώρο
  • οικολογική συνείδηση
  • ανάπτυξη ικανοτήτων Ζωής!​

και καθετί που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας προσφέροντας μας  την πολυπόθητη κατάσταση ευτυχίας.

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική απόδοση η «Ευτυχία» ορίζεται ως  «στιγμή χαράς»! Άρα η παρουσία μας είναι προϋπόθεση για την ζήση τέτοιων στιγμών!

Το Ευ ζην αναφέρεται ως πολυδιάστατη κατάσταση ψυχικής, σωματικής, διανοητικής και κοινωνικής ευμάρειας που διευρύνεται πέρα των ορίων του παραδοσιακού όρου της υγείας.

Περικλείει επιλογές και δραστηριότητες που στοχεύουν σε

  • Φυσική Ζωτικότητα
  • Νοητική Γρηγοράδα
  • Κοινωνική ικανοποίηση
  • Αίσθηση Επίτευξης
  • Προσωπικής πληρότητας και αυτοπραγμάτωσης

 Huseyin Naci; John P. A. Ioannidis, (June 11, 2015)

Ψυχολογικό Ευ ζην

Υπάρχουν 6 παράγοντες του πολυδιάστατου μοντέλου  για το Ψυχολογικό Ευ ζην κατά τον Carol Ryff

  1. Αποδοχή του εαυτού
  2. Προσωπική Ανάπτυξη
  3. Νόημα ζωής
  4. Περιβαλλοντική μαεστρία
  5. Αυτονομία
  6. Θετικές σχέσεις με άλλους

Βασικό άρθροSix-factor Model of Psychological Well-being

Ευ ζην είναι και οι ρίζες μας, ο πολιτισμός μας, ο πλούτος των αρχαίων προγόνων μας, η ιστορία μας, η παιδεία μας, η μόρφωση, τα βιβλία, η σωστή ανατροφή, η αλληλεγγύη, η τιμή, η αλληλοβοήθεια, όλα αυτά που σήμερα έχασαν το νόημά τους σε μεγάλο βαθμό.

Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, το ευ ζην προχωράει πολύ πιο πέρα από τις υλικές ανέσεις που επιβάλλει η εποχή.

Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, εμείς οι ίδιοι ορίζουμε και καθορίζουμε τον τρόπο και τη ποιότητα της ζωής μας.

Το δικό μας ευ ζην βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται

  • στην εσωτερική μας γαλήνη,
  •  στο τρόπο σκέψης μας,
  • στα συναισθήματα που κρατάμε μέσα  μας
  • στις προθέσεις μας
  •  στις επιλογές μας
  • Στην στάση και την συμπεριφορά μας
  •  στα όνειρα, τους στόχους και στις φιλοδοξίες μας

και όλα αυτά θα επιτευχθούν μόνο μέσα από την ατομική προσπάθεια του καθενός να βελτιώσει τους όρους της ζωής του, να εκπαιδευτεί στο να σκέφτεται θετικά, να εν -συναισθανθεί και να  βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, να βρει εναλλακτικούς τρόπους όχι μόνο για να επιβιώσει μέσα στη σκληρή αυτή εποχή αλλά και για να ζήσει καλά και όπως του αξίζει!

H Βίβιαν Καραβάνου είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια -Tantra Yoga and Meditation Instructor and Anti – Therapist

Πηγές

  1. Huseyin Naci; John P. A. Ioannidis, (June 11, 2015). “Evaluation of Wellness Determinants and Interventions by Citizen Scientists”. JAMA. 314: 121.  
  2. Ryff, Carol D. (1 January 1989). “Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological well-being”. Journal of Personality and Social Psychology. 57 (6): 1069–1081. 
  3.  Ryff, C. D., & Keyes, C. M. (1995). The structure of psychological well-being revisited. Journal of Personality and Social Psychology, 69(4), 719–727.
  4.  Guttman, Levy, Louis, Shlomit (February 1982). “On the definition and varieties of attitude and wellbeing”. Social Indicators Research. 10 (2): 159–174. 
  5. Carol Ryff’s Model of Psychological Well-being. The Six Criteria of Well-Being Archived2017-06-16 at Wikiwix

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook