Τι θα συμβεί αν γίνει κάποιο δυστύχημα όπως το 2010 στον κόλπο του Μεξικού;

Υπογράφονται όλες οι συμβάσεις και οι σχετικές αποφάσεις και η ιστορία με την εξόρυξη πετρελαίου δυτικά της Κρήτης, παίρνει σιγά – σιγά τον δρόμο της, αφού περάσει το αμέσως επόμενο διάστημα και από την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, όπως μου έλεγε πρόσφατα ένας γνώστης του αντικειμένου, η ιστορία αυτή μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό της δυτικής Κρήτης ακόμα και κατά 100.000, αφού οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, που θα μετακομίσουν στην περιοχή μας μαζί με τις οικογένειες τους.

Σημαντικά ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη θα έχει και η Περιφέρεια μας, πέρα από αυτά που θα έχει το Ελληνικό κράτος.

Ένα θέμα όμως, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν κανείς και κανείς δεν έχει αναφέρει σε φόρουμ, ημερίδα ή σε δημοσίευμα στα ΜΜΕ, είναι το θέμα της οικολογικής καταστροφής που θα συμβεί αν γίνει κάποιο δυστύχημα σε κάποια από τις πλατφόρμες εξόρυξης ανοιχτά της Κρήτης. 

Ένα δυστύχημα όπως αυτό στον κόλπο του Μεξικού το 2010, που κόστισε τη ζωή 11 ανθρώπων, έριξε στη θάλασσα πάνω από 60.000 βαρέλια πετρέλαιο, δημιούργησε μία κηλίδα μεγέθους 180.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάλυψε τις ακτές πέντε αμερικανικών πολιτειών, με τη μόλυνση να προκαλεί τον θάνατο πολλών ζώων στη θάλασσα αλλά και την ξηρά και τους ανθρώπους στις περιοχές εκείνες να αποκτούν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. 

Και όλα αυτά υπό το βάρος των κατηγοριών ότι η BP δεν έκανε σωστό καθαρισμό της περιοχής και τα μέσα που χρησιμοποίησε ουσιαστικά «έθαψαν» σε μεγάλο βαθμό την πετρελαιοκηλίδα στον πάτο της θάλασσας.

Έχει σκεφτεί κανείς τι θα συμβεί αν μία πετρελαιοκηλίδα καλύψει τις ακτές του Μπάλου, του Ελαφονησιού και τις μοναδικές και απόμερες παραλίες των Σφακίων και νοτίως του Ρεθύμνου; 

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του τουρισμού μας και κυρίως του φυσικού περιβάλλοντος της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Και το καίριο ερώτημα είναι: Είναι το κράτος έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες για μια τέτοια πιθανότητα;

Γιάννης Ξυγκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook