Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε ανοιχτή συνεδρίαση στο ΤΕΕ- Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ανοιχτή συνεδρίαση για την ψηφιακή επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στις νέες οικονομίες που στηρίζονται στα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΕ- Τμήμα Δυτικής Κρήτης, παρουσία διακεκριμένων ομιλητών καθώς και διπλωματούχων μηχανικών.

Ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, τόνισε ότι «η  ψηφιακή επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν το μέλλον όλων μας αλλά και το παρόν μας. Πρέπει ωστόσο να δούμε τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, για να είναι μέτοχος σε αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, είναι προτελευταία πριν τη Ρουμανία, στον δείκτη της ψηφιακής οικονομίας. Δυστυχώς δεν έχουμε υποδομές, η Ελλάδα δε συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής ένωσης, για να προωθήσει την ψηφιακή νοημοσύνη και να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς της Αμερικής και της Κίνας».

Από την πλευρά του ο Ερευνητής, Διευθυντής Πληροφορικής, ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας ενώ τόνισε ότι το παροχυμένο σύστημα εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, προκαλεί το γνωστό «brain drain». «Τα νέα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς εδώ δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στα πανεπιστήμια, και σύνθεσης και ποσότητας και ποιότητας. Έχουμε μία οπισθοδρόμηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, η εκπαίδευση πρέπει να πάει μπροστά, και οι σχολές θα πρέπει να είναι πολύ γενικότερου ενδιαφέροντος και μάθησης καθώς, αυτή η εξειδίκευση που κάνουμε στην Ελλάδα, από τόσο νωρίς δεν έχει κανένα νόημα. Ενώ έχουμε μία τεχνική που βασίζεται σε μαθηματικά, αντί να έχουμε μαθητές οι οποίοι ασχολούνται με το πώς δουλεύουν όλα αυτά, εμείς καταργούμε τα μαθηματικά. Χωρίς μαθηματικά, δεν μπορείς να κατανοήσεις τον κόσμο».

Ο Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, Μίνως Γαροφαλάκης, υπογράμμισε, ότι οι νέες τεχνολογίες φέρνουν την επικαλούμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, και θα επηρεάσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει επιστήμονες προκειμένου να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. “Οι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν πολλές φορές ηγετικό ρόλο και δυστυχώς όχι από την Ελλάδα. Πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας δημιουργικούς επιστήμονες. Ιδέες, μυαλά, δημιουργικότητα, υπάρχουν απλά δεν υπάρχουν οι συνθήκες, οι οικονομικές, γραφειοκρατικές κλπ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μέρος, τη συζήτηση συντόνισε, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook