Το φθινόπωρο ο κίνδυνος για τη νόσο είναι αυξημένος και οιγονείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών τους.

Η περίοδος του φθινοπώρου, όπου διανύουμε, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επίφοβη για την έξαρση ασθενειών και λοιμώξεων.

Τη φετινή χρονιά μάλιστα, η ανησυχία των γονέων είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα της νόσου Μηνιγγίτιδας Β κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά λόγω της εποχικότητας που διακρίνει τη νόσο αλλά και της ευκολίας στον τρόπο μετάδοσής της, είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κυρίωςσε βρέφη, νήπια και εφήβους.

Οι γονείς λοιπόν, οφείλουν να δρουν άμεσα καιπροληπτικά με τον έγκαιρο εμβολιασμό του παιδιού τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα συμπτώματα της νόσου και προλαμβάνοντας τη ραγδαία εξέλιξή της.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς «έφερε» το πρώτο κρούσμα

Στον μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα Μηνιγγίτιδας τύπου B, με 13χρονο αγόρι από τη Σκύρο το οποίο νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών.

Λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου,  αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου και κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών στην Κρήτη, ενώ  από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

Επικίνδυνη νόσος που δεν κάνει διακρίσεις

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Μπορεί να προσβάλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, ενώ χαρακτηρίζεται και ως ύπουλη, καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Φαντάζει επίσης τρομακτικό το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Για το λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται έγκαιρα στον παιδίατρο τους και να ενημερώνονται σωστά για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Ήδη από 2013, ο εμβολιασμός είναι εφικτός για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Από το 2017, το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εφιστάται βέβαια προσοχή στο γεγονός ότι το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, συχνά συγχέεται με το συνταγογραφούμενο τετραπλό εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας, ωστόσο κάποιος που έχει εμβολιαστεί μόνο από το 2ο δεν είναι προστατευμένος από την Μηνιγγίτιδα Β.

Οφείλουμε να δράσουμε όλοι υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τη ζωή των παιδιών μας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook