Σήμερα συμπληρώνονται 42 χρόνια από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979,  από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ τεράστιες ζημιές υπέστη και η πόλη της Σούδας.

Μια συνοπτική περιγραφή των αποτελεσμάτων της έκρηξης στο γεμάτο από δυναμίτη και άλλα έκρηκτικά, μοτορσιπ δίνει η εφημερίδα «Τα Νέα» την επομένη ημέρα από την έκρηξη:

« Ένας νεκρός, 130 τραυματίες, από τους οποίους τρεις βαριά, και τρεις ακρωτηριασμένοι, δύο αγνοούμενοι, ολόκληρη η προβλήτα, χίλια αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κατεστραμμένα, είναι ο τρομακτικός απολογισμός από τη φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στο μότορσιπ “Πανορμίτης” μέσα στο λιμάνι της Σούδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Πανορμίτης” μετέφερε εκατοντάδες  φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια με βενζίνη καθώς και άλλες εκρηκτικές ύλες, αλλά και διάφορα εμπορεύματα.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί και ενώ το πλοίο ήταν στο τότε λιμάνι εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Λίγα λεπτά μετά ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και περίπου στις 9 παρά τέταρτο μια απίστευτη έκρηξη από την οποία ο μεν “Πανορμίτης” εξαφανίστηκε, ενώ η πόλη της Σούδας υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Εικόνες από το περιστατικό που συγκλόνισε τα Χανιά αποκαλύπτονται μέσα από τις φωτογραφίες αλλά και τις μαρτυρίες κατοίκων, τις οποίες συγκέντρωσε ο ερασιτέχνης φωτογράφος και κάτοικος Σούδας, Σταύρος Μυριδάκης καθώς και από φωτογραφίες του αρχείου της κας Μιχαηλάκη Ντορίτας

Με βομβαρδισμένη πόλη μοιάζει η Σούδα, καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα.

«Θαύμα που δεν είχαμε περισσότερα θύματα, θυμάμαι την αυλή του σχολείου στα 400 μέτρα περίπου από το σημείο που έγινε η έκρηξη, πως ήταν σπαρμένη με εκατοντάδες κομμάτια σίδερα, φιάλες υγραερίου και ότι άλλο μπορεί να φανταστείς. Πέντε λεπτά πριν γίνει η έκρηξη τα παιδιά είχαν μπει στις τάξεις για να κάνουν μάθημα, καταλαβαίνεται τι θα γινόταν αν η έκρηξη γινόταν πέντε λεπτά νωρίτερα.»

«Την ώρα της έκρηξης ήμουν στον χώρο του Ναυστάθμου στις 8:30 περίπου το πρωί, ακούσαμε ένα δυνατό μπαμ και αμέσως ο ουρανός άρχισε να βρέχει εκατοντάδες αντικείμενα, λαμαρίνες, φιάλες υγραερίου, ρέλες, βαρέλια, ξύλα και ότι άλλο φαντάζεστε. Είδα μια τεράστια λαμαρίνα να πέφτει σε ένα αυτοκίνητο και να το κάνει και αυτό λαμαρίνα. Στο χρωματουργείο έπεσε ένας πυροσβεστήρας και τρύπησε τον τοίχο.»

«Το πλήρωμα του πλοίου και οι λιμενεργάτες μόλις πήγαν να ανοίξουν το δεύτερο αμπάρι άκουσαν μυρωδιά από αέριο και είδαν και φωτιές. Δύο από το πλήρωμα κατέβηκαν στο αμπάρι να δουν τι συμβαίνει, αμέσως ανέβηκαν και έπεσαν στην θάλασσα γιατί είχαν πάρει φωτιά τα ρούχα τους, ενώ όλοι οι άλλοι έτρεχαν στην πλατεία και φώναζαν στον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί θα γίνει έκρηξη. Έτσι δόθηκε ο χρόνος στον κόσμο που ήταν στην πλατεία να προφυλαχτεί και να έχουμε μόνο έναν νεκρό, είχαμε όμως αρκετούς τραυματίες (130 περίπου με 25 αρκετά σοβαρά).»

«Το ευτύχημα ήταν πως το πλοίο είχε πέσει δίπλα στο μόλο και έτσι όλο το ωστικό κύμα το πήρε ο μόλος για αυτό και τον διέλυσε τελείως. Αν ήταν αρόδου όλη η πάνω Σούδα θα είχε ισοπεδωθεί.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook