Η δολοφονία του βουλευτή του κυβερνώντος τότε κόμματος και γαμπρού του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας,  συμβαίνει το Φθινόπωρο του 1989 σε μια περίοδο που η χώρα υποφέρει από πολιτική ρευστότητα και στην επικαιρότητα κυριαρχεί για πολλούς μήνες, το «σκάνδαλο Κοσκωτά» καθώς και το αίτημα για «κάθαρση». 

Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου δεν είχαν δώσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή σε κανένα κόμμα. Στις 2 Ιουλίου, ύστερα από πολιτική συμφωνία της ΝΔ και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ορκίστηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη (ΝΔ).

Για πρώτη φορά συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα το ΚΚΕ  καθώς και η Ενωμένη αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβερνά με την Νέα Δημοκρατία, με αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. 

Η κυβέρνηση είχε ως κύριο μέλημά της, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία και τον Συνασπισμό, την «κάθαρση», ουσιαστικά δηλαδή να επιτύχει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για δήθεν διαφθορά και να οδηγήσει μετά από αυτό τη χώρα σε εκλογές, κάτι που έγινε το Νοέμβριο του 1989.

Στην ευρύτερη περιοχή μας,  ο πόλεμος του Ιράκ με το Ιράν μετά από 8 χρόνια είχε τελειώσει χωρίς νικητή. Ο Σαντάμ Χουσείν ετοιμάζεται να εισβάλει στο Κουβέιτ και οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να επέμβουν στη Μέση Ανατολή.

Ο Παύλος Μπακογιάννης πυροβολείται πισώπλατα την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το πρωί στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου, όπου πηγαίνει για να προετοιμαστεί για την πρωινή συνεδρίαση της Βουλής, με αντικείμενο την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση παραπομπής (πόρισμα προανακριτικής επιτροπής της βουλής) σε ειδικό δικαστήριο μεταξύ άλλων και του Ανδρέα Παπανδρέου για «παθητική δωροδοκία» για την υπόθεση του «Σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης». (Σκάνδαλο Κοσκωτά)

Ακρογωνιαίος λίθος της κατηγορίας κατά του πρώην πρωθυπουργού ήταν η δήθεν καταβολή 250.000 μάρκων, με τα οποία ο Κοσκωτάς ισχυριζόταν ότι πλήρωσε τα νοσήλια του Α. Παπανδρέου στο νοσοκομείο harefield hospital. 

Με το ξεκίνημα της ειδικής συνεδρίασης της βουλής, σε κλίμα σύγχυσης και έντασης, δεν ανακοινώνεται αλλά αποκρύπτεται από τους βουλευτές, το γεγονός ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου, 20 ολόκληρες μέρες πριν την συζήτηση, είχε φθάσει στην βουλή (Πρόεδρος, Αθανάσιος Τσαλδάρης (ΝΔ) έγγραφο με δικαστική συνδρομή από την Αγγλία που βεβαίωνε ότι τα νοσήλια στο harefield hospital είχαν πληρωθεί από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στο εξωτερικό και όχι από τον Κοσκωτά, όπως αυτός ισχυριζόταν. (το έγγραφο εμφανίστηκε πολύ αργότερα στο ειδικό δικαστήριο).

Με αφορμή την δολοφονία Μπακογιάννη διαμορφώνεται βαρύ κλίμα, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα μέσα και έξω από την βουλή.  Κυκλοφορούν αμέσως έντονες κατευθυνόμενες φημολογίες αλλά και ενορχηστρωμένες και επίμονες, ανοικτές κατηγορίες σε πληθώρα δημοσιεύσεων από τον προσκείμενο στο κυβερνητικό κόμμα της Ν.Δ. τύπο, (Ελεύθερο Τύπο, Απογευματινή, Βραδυνή κλπ) ότι δήθεν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κρύπτονται πίσω από την δολοφονία αυτή και την τρομοκρατική οργάνωση «17η Νοέμβρη» που έχει αναλάβει με προκήρυξη την ευθύνη της.

Το κλίμα αυτό διευκόλυνε εάν δεν εξασφάλισε την παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Με ψευδομάρτυρες, έωλες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις, που σύμφωνα με τους κατηγόρους του, εκτός δήθεν από «διεφθαρμένος» που ενθυλάκωσε χρήματα που έλλειπαν από τα ταμεία της «Τράπεζας Κρήτης», ήταν και «δολοφόνος».     

Η δολοφονία διαλευκάνεται αρκετά χρόνια μετά με την τυχαία αποκάλυψη και την σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17η Νοέμβρη».

Μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα :

– Γιατί αντί να ξεκινήσει άμεσα εκτεταμένη, σοβαρή αστυνομική έρευνα για την διαλεύκανση μιας τέτοιας δολοφονίας, η έρευνα αρκέστηκε σε συλλογή από αποκόμματα εφημερίδων που κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρό του και επώνυμα στελέχη του ως αυτουργούς της δολοφονίας;

– Αποδείχθηκε ανακριτικά αργότερα (1994  ΕΔΕ Βασιλικόπουλος) πως η ίδια η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) βεβαίωνε ενόρκως, αλλά ψευδώς, σαν «αυθεντικά», πλαστά έγγραφα που διοχετεύθηκαν στον τύπο και που κατονόμαζαν συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως αυτουργούς της πολιτικής αυτής δολοφονίας. 

– Οι αναλύσεις των προκηρύξεων της «17ης Νοέμβρη» από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχαν δείξει ως πιθανό στόχο της και τον Π. Μπακογιάννη.  Η Ελληνική αστυνομία είχε πάρει ήδη από την άνοιξη του 1989 δρακόντια μέτρα αφανούς, παθητικής (αντιπαρακολούθηση) και εμφανούς αστυνομικής προστασίας για το Παύλο Μπακογιάννη ακόμα και πριν αυτός εκλεγεί βουλευτής. Γιατί τα μέτρα αυτά αποσύρονται όλα με πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη (ΝΔ); 

– Το κύριο ερώτημα, γιατί δολοφονείται ο Παύλος Μπακογιάννης; παραμένει μέχρι σήμερα ουσιαστικά αναπάντητο. 

Αθήνα 1 Οκτωβρίου 2018 

  • Ο Σήφης Βαλυράκης είναι πρώην Υπουργός
     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook