Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979,  από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί  στο λιμάνι της Σούδας, η τελετή για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Σούδας εκείνη την ημέρα.
Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο καταστηματαρχών, τις Κυρίες και Δεσποινίδες του Αγίου Νικολάου και την εκκλησία της Σούδας.



Ο Σταύρος Μυριδάκης

Όπως αναφέρουν οι μάρτυρες, η Σούδα μετά την έκρηξη θύμιζε κρανίου τόπος, όλη η προβλήτα είχε ξηλωθεί, ενώ  όσοι βρίσκονταν κοντά στο λιμάνι εκτοξεύτηκαν αρκετά μέτρα μακριά, με τα συντρίμμια να φθάνουν μέχρι και τα Τσικαλαριά. 


“Θαύμα που δεν είχαμε περισσότερα θύματα, θυμάμαι την αυλή του σχολείου στα 400 μέτρα περίπου από το σημείο που έγινε η έκρηξη, πως ήταν σπαρμένη με εκατοντάδες κομμάτια σίδερα, φιάλες υγραερίου και ότι άλλο μπορεί να φανταστείς. Πέντε λεπτά πριν γίνει η έκρηξη τα παιδιά είχαν μπει στις τάξεις για να κάνουν μάθημα, δε θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη γινόταν πέντε λεπτά νωρίτερα”, ανέφερε ο Σταύρος Μυριδάκης. 

Ο Γιάννης Φωκάς, υπεύθυνος ξεναγήσεων στο Κρητικό Παραδοσιακό σπίτι, στη Σούδα, ανέφερε ότι δεν άκουσε την έκρηξη. “Η μητέρα μου, με ενημέρωσε ότι πήρε ένα πλοίο φωτιά και θα γινόταν έκρηξη, καθώς το πλήρωμα του πλοίου μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, όλοι οι άνδρες άρχισαν να φωνάζουν, οπότε και ο κόσμος πρόλαβε να απομακρυνθεί. Οι εικόνες ήταν αποκαρδιωτικές, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καθώς, πήγε να σώσει τα άλογα του. Εγώ θυμάμαι ότι απείχα 300 μέτρα από το σημείο της έκρηξης και εκτοξεύτηκα μακριά ενώ έφερα και εγκαύματα στην πλάτη”. 


 

 

Φωτογραφίες Σταύρος Μυριδάκης και Ντορίτα Μιχαηλάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook