Σε 36 μήνες θα εγκατασταθούν δύο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα διαλογής ανακυκλώσιμων προϊόντων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου και των επιχειρήσεων διαχείρισης απορριιμμάτων ΕΣΔΑΚ και ΔΕΔΙΣΑ παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από τους Δημάρχους και τους προέδρους των διαδημοτικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια συνεργασία σταθμό στο πνεύμα της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη, με την εγκατάσταση της ρομποτικής μεθόδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ με χρηματοδότηση από Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί σε 36 μήνες θα είναι επιστέγασμα της συνεργασίας  του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε., του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε., του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental, για την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων.

Τόσο ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, όσο και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός έκαναν λόγο για συγκρητισμό και συνεργασία των δύο μεγάλων δήμων στην πράξη;

Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες επεξεργασίας απορριμμάτων, δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.), τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί:
Μείωση κινδύνων για την υγεία του προσωπικού στο στάδιο της διαλογής.
Βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής των απορριμμάτων.
Αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα.
Υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης, λόγω της τακτικής του «πιασίματος» (98-99%)  αντί του «φυσήματος» (>93-95%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook