Παρελθόν αποτελούν από χθες, Δευτέρα, οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls καθώς απελευθερώθηκαν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας.

Η νέα τροποποιητική απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει ότι, από την 1η Οκτωβρίου:

Θα απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις μετρητών πέραν του ορίου των 5.000 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα.

Θα απελευθερωθούν και θα είναι πλέον χωρίς όριο οι αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.

Θα επιτραπούν οι αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ.

Θα αυξηθεί από τα 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει κάθε φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα επιτραπεί η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.

Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook