“Αν δεν υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, τα φαινόμενα που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ευρώπη, θα διαμορφώσουν τέρατα και εκεί είναι τα αυγό του φιδιού” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της μονάδας του Αννουσάκειου

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε το βράδυ της τρίτης τα εγκαίνια μιας νέας σημαντικής μονάδας στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου.

Αμέσως μετά την τελετή των θυρανοιξίων του Ι.Ν. του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Σηρικάρι, ο Παναγιώτατος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και όλοι οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών του κλήρου, αρχών και φορέων καθώς και πολύς κόσμος, μετέβησαν στο Αννουσάκειο Ίδρυμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο από την ιστορία του Ιδρύματος και σχετική αναφορά του Διευθυντή του πατέρα Αντώνιο Αννουσάκη.

Ακολούθησε Αγιασμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και  τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας που δημιουργήθηκε χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Λάτση, Ο Γραμματέας του οποίου Δημήτριος Αφεντούλης παρέστη και απήθυνε χαιρετισμό.

Χαιρετισμούς απευθυναν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο κοινωνικό κράτος και στα όσα διαδραματίζονται σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Το κοινωνικό κράτος, αν δεν το υπερασπιστούμε, αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ευρώπη, θα διαμορφώσουν τέρατα για τα οποία οι λαοί αγωνίστηκαν χρόνια προκειμένου να απαλλαγούν. Εκεί είναι το αυγό του φιδιού και ας το καταλάβουμε όλοι και ιδίως αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της γηραιάς μας Ηπείρου. Της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκ μέρους της πολιτείας για να εκφράσω πέρα από τις ευχαριστίες της πολιτείας, εκείνο το οποίο ανήκει στην εκδήλωση αυτή, από πλευράς συμβολισμού, της συμπόρευσης της εκκλησίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συμπόρευση ταγμένη προς την εξυπηρέτηση των ανθρώπων, ταγμένη σε μία αποστολή η οποία είναι προορισμένη να υπηρετήσει την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Τη σημασία του Αννουσάκειου την ξέρουμε όλοι και γνωρίζουμε πόσο η εκκλησία έχει συμβάλει ώστε το Αννουσάκειο να λειτουργεί ως πρότυπο θεραπευτήριο.

Έχει ανάγκη όμως η μονάδα αυξημένης φροντίδας που απευθύνεται στους βαρέως πάσχοντες, και την ανάγκη αυτή τη βρίσκει μέσω του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση .

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία, όχι το ύψος της δωρεάς αλλά το περίσσευμα ψυχής που η δωρεά αυτή εκφράζει. Και το υπόδειγμα που προβάλλει για την κοινωνία μας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Μέσα από τη στήριξη του συστήματος υγείας .

Στους ταραγμένους καιρούς μας σε όλη την Ευρώπη, κυρίως όμως στον τόπο μας λόγω της παρατεταμένης κρίσης, το κοινωνικό κράτος δοκιμάστηκε και μαζί δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή, ο ίδιος ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές του, σε στιγμές αρρώστιας, σε στιγμές βαριάς αρρώστιας. Η πολιτεία δεν μπόρεσε σε πολλές περιπτώσεις λόγω αντικειμενικών αδυναμιών να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με βάση την έννοια του κοινωνικού κράτους. Και εδώ έρχεται η συμβολή άλλων. Ιδίως της εκκλησίας όπου πολλές φορές, όπως έχω επισημάνει και μάλιστα πεφωτισμένων ανθρώπων με το αίσθημα της προσφοράς και της αποστολής .

Είναι εκείνοι που στήριξαν την κοινωνική συνοχή, στήριξαν τον άνθρωπο και στήριξαν τον κοινωνικό ιστό.

Υπερασπίστηκαν τον άνθρωπο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και ιδίως σε δύσκολες στιγμές του.

Εδώ αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του κοινωνικού κράτους και αυτό θα το τονίζω πάντοτε, είναι έμβλημα του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού το κοινωνικό κράτος, διότι αν δεν το υπερασπιστούμε, αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ευρώπη, θα διαμορφώσουν τέρατα για τα οποία οι λαοί αγωνίστηκαν χρόνια προκειμένου να απαλλαγούν. Εκεί είναι το αυγό του φιδιού και ας το καταλάβουμε όλοι και ιδίως αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της γηραιάς μας Ηπείρου. Της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εμείς εδώ οι Έλληνες έχουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους διότι αυτό μας βοηθάει, ανεξάρτητα αν είμαστε πιστοί ή όχι και το τονίζω αυτό, αν είμαστε πιστοί ή όχι.

Το πνεύμα της Ορθοδοξίας, πνεύμα που απευθύνεται κατεξοχήν στον Έλληνα, στο λαό των Ελλήνων, στο έθνος των Ελλήνων ως σύμβολο αρχών και αξιών, πέρα από το πραγματικό πιστεύω του καθενός. Μέσα σε αυτή τη μονάδα όπως το Αννουσάκειο, αυτό αναδεικνύεται, η πραγμάτωση στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους, των αρχών και των αξιών της Χριστιανικής διδασκαλίας που ανεξάρτητα και πάλι από το τι πιστεύει ο καθένας είναι ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού .

Ο ένας είναι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, οι δεύτερος οι χρησμοί της Ρώμης και ο τρίτος η χριστιανική διδασκαλία μέσα από τις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό όπως είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και ιδίως η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η εκκλησία είναι φάρος προς αυτή την κατεύθυνση που δείχνει το δρόμο και τον δείχνει μέσα από δύο ρήσεις, αγαπάτε αλλήλους και κυρίως η υπέρτατη έκφραση της αγάπης που είναι, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν , γιατί  αυτή η ρήση είναι η οριακή αγάπη που εκείνη προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος μπορεί να δώσει τον εαυτό του για τον άλλον, όπως δίδαξε ο κύριος ημών Ιησούς Χριστός» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .


Ο λόγος του Πατριάρχη Βαρθολομαίος 

Είναι εύκολο να θεολογεί κάποιος για τον πόνο και την ασθένεια όταν ο ίδιος δεν υποφέρει. Όμως αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μας, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης.  

Αυτό ανέφερε μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την οποία εγκαινίασε απόψε μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.  

Η Μονάδα αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση. 

Όπως είπε ο πρώτος τη τάξη των ιεραρχών, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη δοκιμασία μας χριστιανικώς και πνευματικώς. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο ρόλος περί πόνου και πενίας είναι πάντα θεολογικός και είναι, όπως ανέφερε, μέρος της ευαγγελικής διδασκαλίας και της θεολογίας των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. «Ο ίδιος άλλωστε, ο αναμάρτητος ο Χριστός, δέχτηκε τον πόνο του Σταυρού χωρίς να αποφύγει το φρικτό σταυρικό μαρτύριο. Οι πόνοι και τα άλγη, οι οδύνες και τα βάσανα λυγίζουν ψυχικά τον άνθρωπο, τον οδηγούν σε στεναχώρια, τον απομονώνουν και τον φέρνουν πρόωρα στο θάνατο. Όμως ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στο Θεό, που τον δοξάζει, τον πόνο τον αντιλαμβάνεται ως μία ευεργεσία του Θεού, οπότε και πλημμυρίζει από μία πνευματική αγαλλίαση». 

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή εγκαινίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως δίχως τον Χριστό ο άνθρωπος είναι κενός ελπίδας, ενώ με τον Χριστό ο ασθενής ενισχύεται, ενδυναμώνεται, αναπτερώνεται – και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ορθόδοξος Εκκλησία πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του σωματικού και ψυχικού πόνου. «Είναι άλλωστε ιστορικός αποδεδειγμένο ότι η χριστιανική πίστις και η Ορθόδοξος Εκκλησία αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο επί του οποίου ιδρύθηκαν τα πρώτα νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», είπε.  

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι το ζωηρό ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν για την υγεία των ασθενούντων οι άνθρωποι του ιδρύματος, είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της κατανόησης.

Πράξη χρέους προς όλους όσους αγωνίζονται να μαλακώσουν και να πάψουν τον πόνο ασθενών και να προσφέρουν αγάπη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση, κ. Αφεντούλης τη δωρεά για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου. Όπως ανέφερε ο κ. Αφεντούλης: «Ουδέποτε φανταζόμουνα ότι μία μικρής οικονομικής αξίας δωρεά, θα έλεγα πράξη χρέους του Ιδρύματος μας προς το Αννουσάκειο Ίδρυμα, θα απολάμβανε το προνόμιο της παρουσίας του προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μία ασύμμετρη τιμή που μας γίνεται ως Ίδρυμα και για αυτό τον λόγο ευχαριστώ. Η σημερινή μέρα είναι η κορύφωση μιας ιδιαίτερης σχέσης που είναι εγκάρδια και αμφίδρομη, σχέση ανιδιοτελής και πνευματική, καθώς και θρησκευτική, με το ίδρυμα και την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Αννουσάκειο, συνειδητοποιούμε πώς η αγάπη η ανθρώπινη που ξεχειλίζει, η χαρά που ξεχειλίζει σε κάθε όροφο αυτού του ιδρύματος, είναι ικανή να νικήσει το ανίατο, τη θλίψη που γίνεται χαρά, τον πόνο που μπορεί να γίνει έστω και ένα μικρό χαμόγελο. Το πώς υπάρχει ελπίδα για κάθε ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο συνάνθρωπό μας, που εδώ του προσφέρεται μία αξιοπρεπής στέγη με φροντίδα και αγάπη, και κάθε φορά που φεύγουμε από το Αννουσάκειο Ίδρυμα συνειδητοποιώ πόσο δρόμο έχουμε να κάνουμε ως άνθρωποι για να φτάσουμε στα στάνταρ που έχουν βάλει οι άνθρωποι, οι οποίοι διακονούν το ίδρυμα αυτό».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook