Τελευταία ενημέρωση 14:00

Ο   Π.τ.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος στο ορεινό χωριό που  «μαρτύρησε» τέσσερις φορές στο πέρασμα των χρόνων - "Στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από την ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει"

Ο Καλλικράτης είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας, που αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα.

Το 1770, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη, στις 26 Απριλίου,  το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους.
Το 1821 στη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, στις 15 Ιουλίου 1821, ο Καλλικράτης καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά από τους Τούρκους.
Το 1866, πρώτο έτος της Κρητικής Επανάστασης, στις 13 Δεκεμβρίου, ολοκαυτώνεται για τρίτη φορά.
Το 1943, στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού και δωσίλογους, ο Καλλικράτης καταστρέφεται για τέταρτη φορά.


Η ανακήρυξη του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επιβραβεύει ηθικά τις θυσίες και τους αγώνες των κατοίκων του χωριού για ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

"Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Καλλικράτη, την μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943. Τιμούμε την μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’αυτήν. Γιατί το να τιμάς την μνήμη μαρτύρων σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς" είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επισημάνει....

"Και δεν ξεχνάμε: Πρώτον ότι για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή Αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το πράξει με όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Στην μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Δεύτερον, στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από την ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά – και δυστυχώς – συνεχιστές αυτής της θηριωδίας, της απάνθρωπης ιδεολογίας – αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία – και γι’αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Και τέλος θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στην μνήμη τους – και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, αλλά απόδοση δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού – ότι εμείς, οι Έλληνες, διεκδικούμε πάντα στην μνήμη τους και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο είναι – όπως έχω πει πολλές φορές – νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος ότι και η Γερμανία - μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον Ευρωπαϊκό δρόμο και η οποία συμπαραστάθηκε ενεργώς και με κορυφαίες προσωπικότητες στην τελευταία περιπέτεια που έζησε η Χώρα μας - αντιλαμβάνεται ότι το να σέβεσαι τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι πράξη Χρέους. Αιωνία η μνήμη τους."

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία  στον  Ιερό Ναό Παναγίας στον Καλλικράτη παρουσία του αναπληρωτή Υπ.Υγείας Παύλου Πολάκη, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης παρίσταται και ο υφυπουργός θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης. Παρόντες στην τελετή είναι μεταξύ πολλών άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρώην βουλευτής Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ.Κουκιανάκης, καθώς και ο πρώην προέδρος της ΠΑΕ Παναθηναικός, εφοπλιστής Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Στην συνέχεια και στο Μνημείο Πεσόντων Καλλικράτη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός,  ενώ  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δρα Γεώργιος Καλογεράκης μίλησε με θέμα «Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα…»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδι από την ριζίτικη ομάδα Ασφένδου και παραδοσιακό πεντοζάλι από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τα Σφακιά»

 

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook