Με μόλις τέσσερις ψήφους «κατά» κύρωσε το ισπανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου που αφορά τον EFSF και την Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα και το Λουξεμβούργο υπερψήφισε τη συμφωνία με εξίσου ισχυρή πλειοψηφία.

Έτσι, τα μέλη της ευρωζώνης που έχουν κυρώσει μέχρι στιγμής τη συμφωνία φτάνουν τα πέντε, καθώς το «ναι» έχουν πει επίσης, η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Η Ρώμη ψήφισε την κύρωση μαζί με το δικό της πακέτο λιτότητας την Τετάρτη.

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ελλάδα εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ισπανικό κοινοβούλιο με 331 ψήφους υπέρ και μόνο 4 κατά.

Το σχέδιο αυτό βοήθειας «ανακουφίζει» το οικονομικό βάρος όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δήλωσε ο Αλβάρο Ναδάλ του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Αργότερα, σε έκτακτη σύνοδό του το Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου ενέκρινε με 54 ψήφους υπέρ και πέντε κατά τη συμφωνία, που αυξάνει μεταξύ άλλων τη συνεισφορά του Μεγάλου Δουκάτου στο EFSF από 1,15 δισ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ.

«Δεν είναι ένα νομοσχέδιο που μπορούμε να υιοθετήσουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Λίκ Φρίντεν, Υπουργός Οικονομικών στους βουλευτές, καλώντας τους να αποδείξουν αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες και κυρίως την Ελλάδα.

Ο διερευμένος EFSF στη «Βαβέλ» των Κοινοβουλίων

Οι Βρυξέλλες έχουν καλέσει για όσο το δυνατό συντομότερη κύρωση της συμφωνίας από τα κράτη μέλη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε την Πέμπτη από την Πολωνία την αισιοδοξία του ότι το πακέτο θα έχει ψηφιστεί από όλους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πλην εκείνων που ήδη έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης -δηλαδή πλην Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Πιθανά εμπόδια εντοπίζονται στη Σλοβακία (η οποία είναι μάλιστα εκτός της πρώτης συμφωνίας για την στήριξη στην Ελλάδα) και τη Σλοβενία, η κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη που κύρωσε τη συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου, με αποχή της ανιτπολίτευσης. Ακολούθησε το Βέλγιο στις 14 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα που την ψήφισε και η Ιταλία μαζί με το πακέτο λιτότητας του Μπερλουσκόνι.

Η Γερμανία συζητά ήδη στο Μπούντεσταγκ τη συμφωνία και, αν και ορισμένοι βουλευτές που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται πως θα την καταψηφίσουν, η δεδομένη συμφωνία των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών καθιστά σχεδόν σίγουρη την κύρωσή της στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου.

Η Φινλανδία, με την οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων, θα ψηφίσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου. Η Ολλανδία έχει «σπάσει»την κύρωση σε ένα προκαταρκτικό νομοθέτημα, που θα ψηφιστεί πριν την ερχόμενη Δευτέρα, και το κυρίως σώμα των αλλαγών στο σχέδιο του συμπληρωματικού της προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας προσπάθησε να εισάγει εσπευσμένα τη συμφωνία στο Κοινουβούλιο, αλλά απέτυχε. Η ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και δεν θεωρείται πιθανότερο πως η συμφωνία θα υπερψηφιστεί σχετικά άνετα το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Η Κύπρος επίσης δεν έχει ακόμη ημερομηνία για την ψηφοφορία, αλλά θεωρείται πιθανότερο πως η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Το Κοινοβούλιο της Μάλτας έχει διακόψει τις εργασίες του μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία στη Σλοβακία όπως αναφέρει το in.gr, που θεωρείται και η μοναδική «επικίνδυνη», αναμένεται το νωρίτερο στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η Σλοβενία θα ξεκινήσει τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα -εάν η κυβέρνησή της επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή. Στην αντίθετη περίπτωση η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μέχρι τις αρχές του 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook