Η γνωστή υπερ-τροφή μπορεί να γίνει ένας υπέροχος μεζές!

Υλικά

Για τις κροκέτες
Για τη σάλτσα

2 φλιτζάνια κινόα πολύχρωμή βρασμένη
3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού γλυκιά σάλτσα τσίλι από βαζάκι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
150γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

Διαδικασία

Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το μίγμα στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.

Για τις κροκέτες: Βάζετε σε ένα μπολ την κινόα, τα αβγά, τη φρυγανιά, το τυρί, το σκόρδο, την πάπρικα, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά. 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και πλάθετε μικρά μπαλάκια με το μίγμα της κινόας. Μεταφέρετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. 

Ξεφουρνίζετε τις κροκέτες, ρίχνετε πάνω από κάθε κροκέτα από ½-1 κουταλιά της σούπας γλυκιά σάλτσα τσίλι. Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε τις κροκέτες συνοδεύοντας με την πικάντικη σάλτσα τυριού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Olivia Webb – Ματίνα Πετρουτσα
 

Tips

Δεν αφήνουμε το τυρί με το βούτυρο πολύ ώρα στη φωτιά για να μην βγάλει και το τυρί το λίπος του, ίσα-ίσα να λιώσουν και να ενωθούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook