Η πρόταση του δήμου Χανίων που αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι δήμοι του νομού πλήν του δήμου Κισσάμου – Τι ζήτησε ο Θοδωρής Σταθάκης

Αγώνα δρόμου φαίνεται ότι κάνουν οι δήμοι των Χανίων προκειμένου να εξασφαλίσουν την αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ ως φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού.

Προκειμένου να ισχυροποιηθεί το αίτημα διατήρησης της ΔΕΔΙΣΑ ως μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στον νομό Χανίων, συνεκλήθη σήμερα σύσκεψη παρουσία όλων των δημάρχων του νομού καθώς και στελεχών της ΔΕΔΙΣΑ.

Στη συνάντηση, ο δήμος Χανίων πρότεινε  να παραχωρήσει στους υπόλοιπους δήμους δωρεάν ένα 5% των μετοχών της εταιρείας προκειμένου οι δήμοι να γίνουν μέλη. Με τον τρόπο αυτό και τη συμμετοχή όλων των δήμων του νομού ως μετόχων θα ενισχυθεί το αίτημα να παραμείνει η ΔΕΔΙΣΑ ως έχει και να είναι αυτή ο φορέας που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα στον νομό Χανίων. Στη συνέχεια και βάσει νόμου οι δήμοι θα έχουν δικαίωμα να πάρουν το ποσοστό μετοχών που τους αναλογεί βάσει του πληθυσμού τους πληρώνοντας βέβαια το αντίτιμο που απαιτείται. 

Η πρόταση αυτή βρήκε ευήκοα ώτα σε όλους τους δήμους πλην του δήμου Κισσάμου ο οποίος πρόβαλε την ένστασή του και αντιπρότεινε τα εξής: Είτε θα παραχωρήσει ο δήμος Χανίων ευθύς εξαρχής το ποσοστό των μετοχών που αναλογεί στον πληθυσμό κάθε δήμου, είτε θα παραχωρήσει μεν τη μια μετοχή, με εκπροσώπηση όμως του κάθε δήμου στο διοικητικό συμβούλιο και τις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας.

Αναλυτικά όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας:

“Ζητήσαμε τη συμβολή και συμμετοχή όλων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην επιχείρηση ΔΕΔΙΣΑ, ως μελών της πλέον. Αυτό που πρότεινα είναι ο δήμος Χανίων να διαθέσει δωρεάν στους υπόλοιπους δήμους, ένα ποσοστό μετοχών του το οποίο πλησιάζει περίπου το 5%.

Αυτό θα γίνει για να διευκολύνουμε τους υπόλοιπους δήμους με μια γρήγορη διαδικασία ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας της ΔΕΔΙΣΑ για να ισχυροποιήσουμε το αίτημά μας να παραμείνουμε αυτόνομοι και να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι όλοι οι δήμοι που βρισκόμαστε στην περιφερειακή ενότητα Χανίων συμφωνούμε να είναι η ΔΕΔΙΣΑ ο φορέας εκείνος που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά μας.

Τη Δευτέρα στο Δ.Σ. Χανίων θα προτείνω και είμαι βέβαιος ότι θα περάσει η πρόταση αυτή και στη συνέχεια την Πέμπτη στην ΠΕΔ Κρήτης θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα. Ζήτησα από όλους τους δημάρχους να έρθουν και να υπερασπιστούν το ζήτημα της παραμονής της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομου φορέα.

Στην Κρήτη μπορούμε να έχουμε μέχρι 3 φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Θεωρώ ότι πρέπει η ΠΕΔ Κρήτης να είναι αυτή που θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα. Δεν πρέπει να αναγκαστούμε να πάμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να αποφασίσει αν θα είναι 1 ή 3 ΦΟΔΣΑ στο νησί. Εμείς θέλουμε οι ίδιοι να καθορίσουμε το ζήτημα των ΦΟΔΣΑ στο νησί με συνεννόηση μεταξύ μας και βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 μονάδες που αξιοκρατικά δικαιούνται να παραμείνουν αυτόνομες γιατί έχουν σωστή διαχείριση. Ο ένας είναι η ΔΕΔΙΣΑ, ο δεύτερος είναι ο ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο και ο τρίτος είναι η Βόρεια Πεδιάδα. Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι δήμοι που έχουν καλή διαχείριση όμως δεν είναι δυνατόν βάσει νόμου να διατηρηθούν αυτόνομοι. Έχει κλειδώσει το θέμα μόνο στον ανώτατο αριθμό. Αν οι δήμαρχοι δεν συμφωνήσουμε, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μπορεί να αποφασίσει τη λειτουργία μέχρι 3 ΦΟΔΣΑ. 

Ο δήμος Χανίων στην πραγματικότητα διευκολύνει τα μέγιστα όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Η πρόταση είναι καταρχάς για δωρεά και στη συνέχεια οι δήμοι όταν πλέον γίνουν μέλη της ΔΕΔΙΣΑ και συμμετέχουν πλέον στη Γενική της Συνέλευση και στο Δ.Σ., από κοινού με τον δήμο Χανίων που είναι μεγάλος μέτοχος θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα ώστε οι δήμοι να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχουν. Βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να πάρουν μετοχές σε ποσοστό που θα αναλογεί στον πληθυσμό τους. Εμείς θα συμφωνήσουμε αυτό το ποσοστό να το πάρουν με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους που μας επιτρέπει ο νόμος.”

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισσάμου, Θοδωρής Σταθάκης:

“Πρόκειται για κάτι που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί χρόνια τώρα, να συμμετέχουν δηλαδή όλοι οι δήμοι στην ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης στον νομό Χανίων και όχι ένας σε επίπεδο Κρήτης. Όμως η παραχώρηση των μετοχών από τον δήμο Χανίων στους υπόλοιπους δήμους πρέπει να είναι από την αρχή στο ποσοστό που αναλογεί βάσει πληθυσμού του κάθε δήμου και όχι μόνο μια μετοχή με αποτέλεσμα στην επόμενη φάση οι δήμοι να κληθούν να πληρώσουν γι’ αυτή την παραπάνω αύξηση. Σε διαφορετική περίπτωση να υπάρξει δωρεά μιας μετοχής αλλά με δυνατότητα εκπροσώπησης των δήμων ώστε να υπάρχει συνολική φωνή του νομού στη διαχείριση και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι και τώρα δεν μας ακούει κανείς. Διαφορετικά ως δήμος Κισσάμου δεν θα δεχτούμε αυτή τη δωρεά, τουλάχιστον αυτό θα προτείνω στο Δ.Σ. και θα εξετάσουμε άλλες λύσεις.

Ήρθαμε εδώ πιεστικά για να μας πουν ότι δεν υπάρχει χρόνος διαβούλευσης και συζήτησης άρα πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για να λυθεί ένα πρόβλημα που ενδεχομένως αφορά στη συγχώνευση όλων των ΦΟΔΣΑ της Κρήτης. Δεν θα δεχτούμε να μας πει κανείς ότι έχουμε την ευθύνη εμείς στο παρά ένα γι’ αυτό που μπορεί να συμβεί. Είμαστε ξεκάθαροι είναι δυο οι προτάσεις, ή μας παραχωρείτε ευθύς εξαρχής το ποστοστό που μας αναλογεί βάσει νόμου ώστε να έχουμε νόμιμη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. ή μας παραχωρείται μια μετοχή με εκπροσώπηση όμως και ας γραφτεί ξεκάθαρα στην απόφαση ότι σε περίπτωση εκποίησης οι μετοχές που θα έχουμε λάβει δωρεάν θα επιστραφούν στον δήμο Χανίων χωρίς να ζητήσουμε κάποια αποζημίωση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook