Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε σε συζητήσεις στις οποίες η τιμιότητα κάποιου τίθεται υπό αμφισβήτηση τη φράση «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Τη λέμε θέλοντας να τονίσουμε την αρμονία που απαιτείται να υπάρχει στις (οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτικές) συναλλαγές κάποιου και στην εικόνα του, καθώς για παράδειγμα θα προκαλείτο  σκάνδαλο ιερέας να θεαθεί σε… οίκο ανοχής, ακόμα κι αν ήταν να τελέσει ευχέλαιο. Συνηθισμένη βέβαια είναι και η παρανόηση, αφού οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η φράση αυτή του Ιούλιου Καίσαρα λέχθηκε για να τονίσει την αποστροφή του σε οτιδήποτε μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την τιμιότητά του. Στην πραγματικότητα, έψαχνε απλώς άλλοθι για να ξεφορτωθεί τη δεύτερη σύζυγό του…

Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τα πεπραγμένα στην ΚΕΔΗΡ, έχουν μονοπωλήσει την τοπική επικαιρότητα, κατά τη γνώμη μου, όχι άδικα. Δεν έχουν άλλωστε περάσει και πολλά χρόνια από την προηγούμενη φορά που είχαμε τέτοιου είδους «προβλήματα» στην πολιτεία μας. Τυχαία νομίζετε μόλις ανέλαβε δήμαρχος ο κ. Γιώργης Μαρινάκης έθεσε σε προτεραιότητα την τακτοποίηση των δημοτικών οικονομικών, τοποθετώντας αντιδήμαρχο Οικονομικών ένα πρόσωπο με αποδεδειγμένα διαχειριστικές ικανότητες και κύρος στην κοινωνία, τον κ. Τάσο Παπαδουράκη; Έκτοτε, με την δομική δουλειά των πρώτων ετών την οποία άξια συνέχισε ο νυν αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο Δήμος Ρεθύμνου θεωρείται πρότυπο. Απορίας άξιο λοιπόν είναι το πώς επετράπη να γίνουν, όσα τέλος πάντων έγιναν στην ΚΕΔΗΡ. Γιατί μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν σε τυχαία λάθη, μεμονωμένα περιστατικά και ατομικές ευθύνες. 

Όπως όλα τα θέματα που αφορούν δημόσιο χρήμα έτσι και αυτό της ΚΕΔΗΡ έχει δύο προεκτάσεις: Η πρώτη αφορά το «δημόσιο συμφέρον», το αν υπάρχει χρηστή διαχείριση προς όφελος του δημότη ή αντίθετα υπήρξαν ατασθαλίες που ζημίωσαν τους δημότες. Η δεύτερη προέκταση είναι πολιτική, αφορά στις πολιτικές ευθύνες που έχουν οι υπεύθυνοι των τομέων που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, στην περίπτωση μας της ΚΕΔΗΡ. Άλλωστε, η όλη υπόθεση ξεκίνησε από επιμονή της δημοτικής ομάδας του κ. Θεόδωρου Νίνου που θεώρησε ότι πρέπει να ελεγχτεί η οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο διαρκής έλεγχος και η διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών όχι μόνο είναι απαραίτητος, αλλά θα πρέπει να είναι και απαιτητός, να ζητείται από τους ίδιους τους πολιτικούς υπεύθυνους με στόχο τυπικό και ουσιαστικό. Ουσιαστικό για να μην επιτρέπεται καν η δημιουργία σκιών και τυπικό για να δείχνουμε ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Δυστυχώς, η έκδηλη άγχους ανακοίνωση της ΚΕΔΗΡ στην οποία αντί άλλης απάντησης για τα πορίσματα των ορκωτών ομιλεί περί «αθέμιτης διαρροής του περιεχομένου τους σε τρίτους θα αποτελέσει αντικείμενο της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας», δεν προοιωνίζει καλούς τίτλους τέλους…  

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook