Όλος ο κατάλογος με τις επιδοτούμενες περιοχές

Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Η χρηματική επιδότηση ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 110 ευρώ  εφάπαξ και παρέχει τη δυνατότητα επιλογής παρόχου της αρεσκείας τους. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προμηθευτούν κουπόνι για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να λαμβάνουν -δωρεάν και για πάντα- το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών».

Ο κατάλογος των περιοχών της Κρήτης

Ο κατάλογος των περιοχών που είναι εκτός τηλεπτικής κάλυψη και θα επιδοτηθούν αποτελείται από δύο μέρη. Στο Α΄ Μέρος αναφέρονται οι περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης που εντάσσονται άμεσα στο έργο και δύνανται να επιχορηγηθούν με την έναρξη της υλοποίησής του, ενώ στο Β’ μέρος εντάσσονται εκείνες που δύνανται να υπαχθούν σε αυτό μετά από την κατάθεση Βεβαίωσης – Υπεύθυνης Δήλωσης του οικείου Δήμου προς τη ΓΓΤΤ και κατόπιν διενέργειας σχετικού ελέγχου της ΕΕΤΤ σε αυτούς. Επισημαίνεται ότι στο Β΄ μέρος του καταλόγου εντάσσονται οι οικισμοί, για τους οποίους δεν υπήρξε σύμφωνο αποτέλεσμα μεταξύ των μετρήσεων της ΕΕΤΤ και των θεωρητικών προβλέψεων της προαναφερθείσας μελέτης και γενικώς χρήζουν περαιτέρω ενεργειών αποτύπωσης κάλυψης.

Δείτε τον κατάλογο με όλες τις περιοχές της Κρήτης

Οι ανταπόκριση των δήμων

Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών και στην Κρήτη που αφορά το μέτρο καταγράφοντας την ικανοποίησή τους.

Με ικανοποίηση δέχτηκαν δήμαρχοι και κάτοικοι περιοχών της Κρήτης, την απόφαση της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά εξοπλισμού για νοικοκυριά που ανήκουν στις «λευκές περιοχές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελή Μουρτζανό, υπάρχει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη απόφαση και ο δήμος θα ασχοληθεί ώστε να δοθεί στους πολίτες όλο το πλαίσιο της απόφασης και να γνωστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα. «Παράπονα υπήρχαν και κοιτάξαμε ως δημοτική αρχή να το λύσουμε το πρόβλημα τοποθετώντας άλλους πομπούς που όμως είχαμε προβλήματα. Ειδικά το χειμώνα το σήμα χανόταν και όπως καταλαβαίνετε τα παράπονα συνεχή. Η απόφαση αυτή θα εξυγιάνει την κατάσταση και ήδη υπάρχει ενημέρωση από τους αντιδημάρχους προς τους πολίτες και τις "γκρίζες" τοπικές κοινότητες του δήμου μας, και ήδη έχουν ξεκινήσει η σχετικές διαδικασίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Μουρτζανός.

Ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου στο όρια του οποίου υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα, θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των κατοίκων των «λευκών περιοχών» και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του δημάρχου Δημήτρης Σπυριδάκης, «... θα ενισχύσουμε από κοινού με το υπουργείο τις προσπάθειες για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι δημότες μας. Θα συνδράμουμε ως δημοτική αρχή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για σήμα και όπως και ο δήμαρχος μας Νικόλαος Σχοιναράκης αναφέρει, την απόφαση την αναμένουμε στο δήμο και υπηρεσιακά ώστε να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Είναι απόφαση που ευχαριστεί και δικαιώνει όλους μας, διότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης. Οι κάτοικοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τηλεόραση, είναι αρκετοί οι κάτοικοι στις γκρίζες περιοχές και σίγουρα η απόφαση αυτή λύνει πολλά προβλήματα».

Για μεγάλο αγώνα να λυθεί το πρόβλημα έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κοκοσάλης δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων στο Ηράκλειο. «Ο δήμος μας πάλεψε να μην είναι γκρίζα ζώνη. Εμείς συντηρούμε με δικά μας έξοδα και το εναέριο σήμα και το ψηφιακό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά και με τον καιρό και με την αρχαιολογία που δεν μας επιτρέπει χωροθετήσεις κεραιών αλλά και με τις δαπάνες που δεν μας επιτρέπει ο Επίτροπος να δικαιολογήσουμε ώστε να καλύπτετε το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς σήμα πολλοί δημότες μας. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε παράπονα από πλευράς τους. Κάτοικοι χωρίς δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διασκέδαση μέσω τηλεόρασης; Εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση του υπουργείου και θα βγάλουμε ανακοινώσεις σχετικές, θα το πούμε στους πολίτες μας, διότι δεν μπορούμε ως δήμος να συντηρήσουμε άλλο όλο αυτό το σύστημα. Σκεφτείτε πως αν δεν στηρίζαμε τη μετάδοση σήματος θα είχαμε κατοίκους χωρίς ενημέρωση χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είναι λοιπόν μία θετική απόφαση και εύχομαι να γίνουν όλα γρήγορα. Όμως θα πρέπει η DIGEA να αναλάβει το 100% της κάλυψης της γεωγραφικής σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα. Εμείς θα συνεργαστούμε για το θέμα και τη λύση του σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Κοκοσάλης.