Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της Κ.Ο Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) την Κυριακή 7 Οκτώβρη στο φρούριο ΙΤΖΕΔΙΝ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ. 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση, “πάνω από 100 άτομα κάθε ηλικίας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο την πολιτική ομιλία, όσο και την ξενάγηση που έγινε από συντρόφισσα στο χώρο της φυλακής – κολαστήριο. Σημαντική επίσης ήταν και η έκθεση που είχε αναρτηθεί και αφορούσε τους απεργιακούς και λαϊκούς αγώνες και τις διώξεις εκατοντάδων αγωνιστών και κομμουνιστών στα Χανιά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Όπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση η συγκεκριμένη φυλακή αποτέλεσε τόπος απομόνωσης, βασανισμού και φυλάκισης εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών πάνω από μισό αιώνα καθώς και τόπος εκτελέσεων. Συγκινητική επίσης ήταν η περιγραφή που έγινε από δύο σ. για περιστατικά που έζησαν δικοί τους άνθρωποι μέσα σ’ αυτό το χώρο. Ένας χώρος που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους αγώνες του λαού μας και για το κομμουνιστικό κίνημα.

Ένας χώρος μουσείο και που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος, ρημαγμένος (γιατί προφανώς έτσι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε). Ένας χώρος που ετοιμάζονται να τον «αξιοποιήσουν» τα αρπαχτικά του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε ομιλία που αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και ιδιαίτερα στην ιστορία του κινήματος στα Χανιά. Αναφορά επίσης έγινε και στη Γαύδο, «το νησί του διαβόλου», που αποτέλεσε τόπο εξορίας αγωνιστών και κομμουνιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πολύδωρος Δανιηλίδης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία που συνέδεσε τους αγώνες του τότε με τις ανάγκες του σήμερα. Την ανάγκη να εμπνευστούμε από τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες του λαού μας. Να προβληματιστούμε και να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί όσο κι αν η ήττα του επαναστατικού κινήματος σήμερα είναι πραγματικότητα με ευθύνη των ρεβιζιονιστών, όσο και αν έχουν επικρατήσει παγκόσμια οι πιο μαύρες και αντιδραστικές δυνάμεις, η ιστορική αναγκαιότητα ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης συνεχίζει να υπάρχει. Γιατί η ταξική πάλη δεν καταργείται. Γιατί τα σοσιαλιστικά οράματα θα συνεχίζουν να εμπνέουν τους λαούς. Οι κομμουνιστές της εποχής μας οφείλουν να δώσουν τις απαντήσεις εκείνες, που θα οδηγήσουν τις λαϊκές μάζες να αναμετρηθούν με το καπιταλιστικό σύστημα για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πόλεμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook