Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γιαβρόγλου προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστερημένη καταβολή του επιδόματος ενώ απάντησε με επίσημη ανακοίνωση το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάνοντας λόγο για “πλειοδοσία ευαισθησίας”.

Ο κύριος Γιαβρόγλου, εμμέσως, ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης να δώσει εκείνο τα χρήματα στους πυρόπληκτους φοιτητές κάνοντας λόγο για “εισροή χρημάτων από ευρωπαϊκές ερευνητικές επιχορηγήσεις”. 

Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ανακοίνωση του ζητάει να υπάρξει άμεση ενημέρωση για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαμονής. 

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως τα δημόσια λογιστικά έχουν τις «δικές τους γραφειοκρατίες».

Στις 28 Σεπτεμβρίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως το κονδύλι των 184.000 ευρώ πιστώθηκε στον λογαριασμό του πανεπιστημίου, όμως ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ πως τα χρήματα δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα διότι δεν έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε δε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι «πλούσιο» χάρη στα ποσά που κρατά νομίμως από ευρωπαϊκές ερευνητικές επιχορηγήσεις, και συνεπώς είναι «αυτονόητο» ότι θα μπορούσε να έχει καταβάλει άμεσα τα 184.000 ευρώ στους πυρόπληκτους από τα αποθεματικά του.

 «Ας μην γραφειοκρατικοποιούμε» ένα κονδύλι που δεν υπερβαίνει τις διακόσια χιλιάδες ευρώ, προσέθεσε, αναφέροντας πως το ίδρυμα θα αποζημιωνόταν με την εκταμίευση του υπουργικού κονδυλίου.

Ο κ. Γαβρόγλου άσκησε επίσης κριτική στην ευρύτερη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Ηράκλειο. Είπε πως δεν αρκούν οι χρηματικές δωρεές και θα μπορούσε να δοθεί αλληλεγγύη και στο θέμα της στέγασης των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν προσωρινά σε ακατάλληλο ξενοδοχείο.

Έχουμε τα χρήματα να αποζημιώσουμε τους ιδιώτες αργότερα, υποστήριξε.

Λίγο νωρίτερα ο πρύτανης Ζώρας είπε στον ΣΚΑΪ πως η τοπική κοινωνία έχει συγκεντρώσει 26.000 ευρώ για τους φοιτητές και θα πιστωθούν εντός της ημέρας ισόποσα στους περίπου 50 που ήταν μέσα στην εστία την ώρα της φωτιάς.

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η εξαγγελία για την καταβολή του επιδόματος έγινε στις 24.9.2018 από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Στις 26.9.2018 υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το επιβαλλόμενο από τις κείμενες διατάξεις, αίτημα για την έκτακτη επιχορήγηση του Ιδρύματος κατά το ποσό του επιδόματος και την ίδια ημέρα συντάχθηκε από την Οικονομική και τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος το σχέδιο της Κ.Υ.Α. με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο».

Στις 27.9.2018 συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Ιδρύματος για να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος που προκλήθηκε από την απόφαση της πρόσθετης επιχορήγησης. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού εκδόθηκε στις 3.10.2018.

Τα αναφερόμενα στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας χρήματα για την καταβολή του επιδόματος πιστώθηκαν στις 28.9.2018 ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να καταβληθούν πριν από τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. , για το στάδιο δε στο οποίο αυτή βρίσκεται ουδεμία γνώση έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ιδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook