Ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης, προωθεί ο δήμος Χανίων, στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση ελαιολάδου αγνώστου προελεύσεως σε μαγαζιά της πόλης, ενώ πρόκειται να πέσουν πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς. 

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Ευτύχης Κονταξάκης, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με την προέλευση του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται στην εστίαση, έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ αναμένεται να πέσουν βαριά πρόστιμα σε όσους φέρουν χύμα λάδι, τα οποία δεν είναι τυποποιημένα. «Ο δήμος Χανίων, έρχεται σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες της πόλης, και τους ενημερώνει αναφορικά με το ελαιόλαδο σε φιάλη μίας χρήσης», ανέφερε ο κ. Κονταξάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου για “Την ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση”, που θα πραγματοποιηθεί στο ΜΑΙΧ. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαουράκης, Διευθυντής του ΜΑΙΧ, τόνισε ότι ο ελαιόλαδο της Κρήτης, έχει σπουδαίο ρόλο παγκοσμίως, καθώς αποτελεί το 4,8% στην παγκόσμια παραγωγή.

Ο Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος και Επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη χειρότερη για τις ελαιοκαλλιέργειες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις απώλειες και τις παρεισφρήσεις στον τομέα του ελαιολάδου. 

Από αριστερά ο κ. Κονταξάκης, ο κ. Μπαουράκης, ο κ. Μιχελάκης

Σχετικά με την εκδήλωση ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι αυτή η ημερίδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ, το Ινστιτούτο Ελιάς και την Περιφέρεια Κρήτης. “Στόχος της εκδήλωσης είναι η αξιοποίηση του ελαιολάδου, για την αναβάθμιση της μαζικής εστίασης και την ενίσχυση του τουρισμού αλλά και την αξιοποίηση της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, για την προώθηση του ελαιοτουρισμού”. 

Ο κ. Κονταξάκης, ανέφερε ότι ” ο δήμος Χανίων, πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς το ελαιόλαδο είναι ο μοναδικός τρόπος για να προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου επιπέδου και να αναδείξει τον γαστρονομικό τουρισμό”. 

Ο κ. Μπαουράκης, πρόσθεσε ότι το θέμα που αναδεικνύεται στην εκδήλωση, “είναι υψίστης σημασίας καθώς συντελεί στην ανάπτυξη της Κρήτης. Από το παρατηρητήριο Τουρισμού σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις έρευνες που διεξάγονται, ανάγεται το συμπέρασμα, ότι το 50% των τουριστών δοκιμάζει το Κρητικό ελαιόλαδο και το μεταφέρει στη χώρα του. Μεγάλο αγκάθι στην μεταφορά ελαιολάδου από τους τουρίστες, αποτελούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που δεν επιτρέπουν τέτοιες μεταφορές”. 

Πότε θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 π.μ. στα Χανιά και συγκεκριμένα στις αίθουσες και εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ, διοργανώνεται η ημερίδα με θέμα «Ορθή χρήση ελαιόλαδου στην εστίαση».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.

Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»

09.20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας

Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης

09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)

10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές και υγιεινές αλλοιώσεις.

Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου

10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.

Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.

Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας

Κριτής MasterChef junior

11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.

Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ

11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης

Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ

11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,

Κριτής MasterChef junior

12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία

Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας

Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»

12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιόλαδου

Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες

12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα

13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.

Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ.

Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.

13.40: Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση

14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων

15.00: Λήξη εκδήλωσης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook