Τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών, με τον οποίο θα εξασφαλίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, φέρεται να εξασφάλισε ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, επικαλούμενη πληροφορίες από το σκοπιανό κανάλι ALSAT-M. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ALSAT-M, 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE συμφώνησαν να υποστηρίξουν αλλαγές στο Σύνταγμα και έτσι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Τις πληροφορίες του αλβανόφωνου δικτύου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO, Dimce Arsovski και πρόσθεσε: «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ακόμα αναφορές σκοπιανών μέσων ενημέρωσης ότι αρκετοί πρώην αξιωματούχοι του VMRO-DPMNE έχουν εμπλακεί προκειμένου να πείσουν τους βουλευτές του κόμματος να υποστηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ξεκινά τη Δευτέρα τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο όνομα της χώρας. Μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αμφισβητείται από την εξουσία και την αντιπολίτευση, η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα είναι η δεύτερη προσπάθεια να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στην αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες μέχρι την πρώτη ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της βουλής, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook