«Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια»

Η περιγραφή της εικόνας της Μαρίας που βίωσε ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι» μέσα στο ίδιο της το σπίτι από τα χέρια της γυναίκας που είχε αναλάβει τη φροντίδα της, όπως δόθηκε μέσα από τη μαρτυρία της γειτόνισσας που έγινε σωτήρας της, συγκλόνισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. «Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί» είπε η γυναίκα που την άκουσε, το 2014, να παρακαλά για φαγητό και νερό στο φωταγωγό του σπιτιού της, σε άθλια κατάσταση, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες.

Αυτό το «ιδιαίτερο παιδί» έπεσε θύμα της 82χρονης που κλαίγοντας αρνήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε τη Μαρία. «Όλα είναι ψέματα» είπε η ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς, ωστόσο, να πείσει το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε βέβαιος πως πρόθεση της 82χρονης και του συγκατηγορουμένου της ήταν ο θάνατος της Μαρίας για να καρπωθούν το διαμέρισμά της. «Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της παθούσας. Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο και καταδίκασε την 82χρονη σε κάθειρξη 10 ετών δείχνοντας της τον δρόμο για τη φυλακή. Ο συγγενής, συγκατηγορούμενος της, καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς της θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Η Μαρία έμεινε ανάπηρη όταν μετά το θάνατο της γιαγιάς της θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της πηδώντας από το μπαλκόνι, ανέφερε καταθέτοντας στο δικαστήριο η γειτόνισσα της, η οποία πλέον είναι η δικαστική της συμπαραστάτρια. «Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη να την προσέχει», περιέγραψε η μάρτυρας, η οποία τόνισε πως όλα άλλαξαν μετά το θάνατο της μητέρας της Μαρίας όταν η φροντίδα της πέρασε αποκλειστικά στην 82χρονη.

Όλοι πίστευαν πως είχε τη φροντίδα που έπρεπε όταν το 2014 η Μαρία βρέθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της. «Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε: “δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί”», είπε η μάρτυρας και στη συνέχεια περιέγραψε τις προσπάθειες της να τη βοηθήσει μέσω των αρμόδιων αρχών.

Σήμερα είναι χαρούμενη και γελάει

Τη λύση έδωσε μια ανώνυμη καταγγελία στο Υγειονομικό. «Φοβήθηκα. Ζητούσε η Μαρία χυμό και της έλεγε η κατηγορούμενη «τώρα θα πάω περιβόλι να μαζέψω πορτοκάλια». Της φώναζα εγώ «γιατί δεν της δίνετε χυμό;» Μου έλεγε «γιατί κατουριέται και θα σαπίσει ο πωπός της». Σε μια εβδομάδα έκανα ότι μπορούσα να την πάρουν από εκεί. Όταν τελικά ήρθε η αστυνομία και τη ρώτησα για το πόδι της, μου είπε ότι το έσπασε μόνη της. Της είχαν βάλει κάτι σχοινιά στον τοίχο για να πιάνεται και να την πλένει η κατηγορούμενη και όπως γύρισε μπλέχτηκε το πόδι της στον τοίχο κι έσπασε».

«Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε μια άλλη γειτόνισσα καταθέτοντας στο δικαστήριο ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να την δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook