“Οδοιπορικαί εντυπώσεις από την Δυτική Κρήτην” – Ο φιλέλληνας που έγραψε έναν αιώνα πριν, ένα από τα πιο επίκαιρα βιβλία για την Κρήτη

Σε μια σημαντική προσωπικότητα και έναν αληθινό φιλέλληνα, τον Μιχαήλ Δέφνερ, ο οποίος έναν αιώνα πριν περπάτησε ως περιηγητής και επιστήμονας, σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης και κατέγραψε σημαντικά αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά στοιχεία με εξαιρετικό τρόπο, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση στο ΤΕΕ, με τίτλο “Διαδρομή Μ.Δέφνερ από την Ανώπολη στην Αράδαινα”.

Το 1918, βρέθηκε εξόριστος στα Χανιά και πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό, ένα μακρύ περιηγητικό ταξίδι, που ξεκίνησε από την επαρχία του Αποκόρωνα, πέρασε τα Σφακιά και επέστρεψε μέσω του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στα Χανιά. Μέσα από αυτό το ταξίδι, κατέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο “Οδοιπορικαι εντυπώσεις από την Δυτική Κρήτη”.

Το βιβλίο, όπως επισημάνθηκε στην εκδηλωση, αποτέλεσε οδηγό για αρχαιολόγους, περιηγητές, ιστορικούς, λαογράφους, γεωλόγους αλλά και απλούς ανθρώπους, μέσα από το οποίο ταξίδεψαν στις ίδιες περιοχές που είχε “πατήσει” ο Δέφνερ και “ανακάλυψαν” μαζί του φανερούς και κρυμμένους “θησαυρούς” των περιοχών αυτών.

Στην προσωπικότητα του Μιχαήλ Δέφνερ αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Βασίλης Μαροπάκης, ο οποίος “άνοιξε” τον κύκλο των ομιλιών, συστήνοντας στο κοινό την σπουδαιότητα του

“Ήταν ένας ελληνολάτρης που συνδύαζε πολλές ιδιότητες, του αρχαιολόγου, του ελληνιστή, του φιλολόγου. Ήταν καθηγητής λατινικών και συγκριτικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε έρευνες από τον Εύξεινο Πόντο – για την τραπεζοντιακή διάλεκτο -μέχρι την Πελοπόννησο – για την τσακωνική διάλεκτο – και έτσι μπόρεσε να δημοσιεύσει στην Γερμανία και την Ελλάδα, πραγματείες που αποδείκνυαν οτι, ειδικά η τσακωνική διάλεκτος, δεν ηταν σλαβογενής όπως πιστευόταν μέχρι τότε, αλλά αντίθετα προέρχονταν από την αρχαία λακωνική”.

Όσον αφορά για το βιβλίο του για την Δυτική Κρήτη ο κ. Μαροπακης επεσημανε οτι

“Αυτό το βιβλίο είναι εντυπωσιακό γιατί περιέχει όχι μόνο γεωγραφικές πληροφορίες, αλλά ακόμα ιστορικές, λαογραφικές, γεωλογικές και άλλες. Πρωταρχικός του σκοπός ήταν η αρχαιολογική έρευνα. Πίστευε οτι επειδή οι αρχαιολόγοι, λόγω της μινωικής εποχής, είχαν εστιάσει στην ανατολική Κρήτη, επέμενε να αναζητήσει τις αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης. Έτσι λοιπόν μπόρεσε να εντοπίσει υπολείμματα αρχαίων πόλεων, στα Σφακιά και αλλού…. Μπόρεσε να κάνει κάποιες συνδυαστικές παρατηρήσεις και να καταλήξει σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα”

(ο δικηγόρος Βασίλης Μαροπάκης)

Στην σπουδαιότητα των καταγραφών του, που αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο ενός αιώνα πριν και τα μηνύματα που στέλνει, κάνοντας μια αναδρομή στο σήμερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σύλλογου Σφακιανών Ν.Χανίων, Ευτύχιος Κοπασάκης.

“Οι καταγραφές του είναι εντυπωσιακές και πρέπει να τις συγκρίνουμε με το σήμερα. Πόσο εμείς δεν αξιοποιήσαμε τον τόπο μας και αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε”. Αυτό που αποτυπώνει ο Δέφνερ, ήταν τα Σφακιά και τους Σφακιανούς εναρμονισμένους στον κύκλο του χρόνου και της φύσης. Η κοινωνία ακολουθούσε τους κανονες της φύσης. Δυστυχώς αυτά έχουν ανατραπεί, όχι μόνο στα Σφακιά και αλλού και αυτά πληρώνουμε κιόλας”, επεσήμανε ο κ. Κοπασάκης

(ο πρόεδρος του συλλόγου Σφακιανών ν.Χανίων, Ε.Κοπασάκης)

Παρασκευή Δροζινού, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Οι καταγραφές του Μιχαήλ Δέφνερ αποτέλεσαν “οδηγό” για τους αρχαιολόγους οι οποίοι επιβεβαίωσαν πολλά από τα αρχαιολογικά “ευρήματά του” στην Ανώπολη και την Αράδαινα, ενώ χαρακτηριστικό είναι όπως τόνισε οτι τα στοιχεία που αναγράφονται στο βιβλίο του διακρίνονται από εγκυρότητα και επιστημονική ακρίβεια.

“Επιβεβαιώνεται η έρευνα του και ως προς την Ανώπολη που μιλάει για τα αρχαία τείχη και την αρχαία πόλη, αλλά και στην Αράδαινα ακόμα περισσοτερο, καθώς ακόμα σώζονται αυτά που είχε καταγράψει, οι λαξευτές οικίες αλλά ακόμα και στην περιοχή του Υδραγωγείου οι περιγραφές του, ταιριάζουν με τα σημερινά δεδομένα.”.

(η αρχαιολόγος Παρασκευή Δροζινού)

Ο Σταύρος Μπαδογιάννης, Πρόεδρος ορειβατικού συλλόγου Χανίων, επεσήμανε οτι οι καταγραφές του Μ.Δέφνερ παραμένουν επίκαιρες και αποτελούν έναν “Φάρο”, όπως είπε χαρακτηριστικά για τουυς ορειβάτες και όχι μόνο.

“Είναι ένα εντυπωσιακό βιβλίο εκατό χρόνια πριν, για την Δυτική Κρήτη, το οποίο το διαβάζεις σήμερα και νομίζεις είναι γραμμένο στο τώρα. Τα μηνύματα που μεταφέρει είναι θαυμάσια και απολύτως επίκαιρα.  Στα Χανιά,  έχουν έρθει πάρα πολλοί περιηγητές και από τα βιβλία τους έχουμε αδράξει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την μετέπειτα ζωή μας ακόμα. Το βιβλίο του Μ.Δέφνερ που είναι γραμμένο εκατό χρόνια πριν, είναι ένας Φάρος, ένας οδηγός για εμάς τους ορειβάτες σήμερα, είναι εντυπωσιακό πως περιγράφει τη διαδρομή στα Σφακιά, τους νότιους πρόποδες των Λευκών Ορέων (όπου έγινε και αναφορά στην εκδήλωση)

(Ο Σταύρος Μπαδογιάννης, Πρόεδρος ορειβατικού συλλόγου Χανίων)

Υπενθυμίζεται οτι η εκδηλωση εντάσσεται στο διήμερο δράσεων προς τιμήν του Μ.Δέφνερ ενώ αύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα γίνει και ορειβατική εκδρομή ξεκινώντας στις 8:00πμ από τον Ορειβατικό Χανίων για την ‘’διαδρομή Μιχαήλ Δέφνερ’’ από την Ανώπολη στην Αράδενα σε δύο επίπεδα δυσκολίας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook