Μεγάλη υστέρηση έναντι των στόχων εμφανίζουν οι εισπράξεις των φόρων τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr οι πρώτες ενδείξεις από τις τράπεζες σήμαναν ήδη συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς δείχνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι βγήκαν «εκτός μάχης» και δεν κατάφεραν τελικά να σηκώσουν τα «διπλά βάρη» για τις πληρωμές της α΄δόσης του ΕΝΦΙΑ και της β΄δόσης του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανησυχία προκαλεί και η κακή πορεία είσπραξης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, που δείχνει συνολική υστέρηση 7% από τον στόχο του εννεαμήνου Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018.

Ωστόσο οι απώλειες κρατικών εσόδων έναντι των στόχων είσπραξης, φαίνεται πως μετριάζονται από την υπεραπόδοση στην είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων έμμεσων και άμεσων φόρων, μέσω ρυθμίσεων και στοχευμένων κατασχέσεων από τις εφορίες.

Κρίσιμος μήνας για το μέλλον των εσόδων θεωρείται πλέον και ο Οκτώβριος καθώς, εκτός από την β΄δόση ΕΝΦΙΑ, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδώσουν και τον ΦΠΑ του γ’ τριμήνου, που περιλαμβάνει και τις εισπράξεις της τουριστικής σαιζόν. Ουσιαστικά η είσπραξη αυτή αποτελεί «βαρόμετρο» για τα συνολικά φορολογητέα έσοδα της χρονιάς, καθώς μεγάλο μέρος της Οικονομίας και των εσόδων του Κράτους στηρίζονται στην φετινή άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Η ανηφόρα των φόρων όμως συνεχίζεται τους επόμενους μήνες και το καθοριστικό “κρας-τεστ” αναμένεται τον Νοέμβριο, όπου θα πρέπει να πληρωθούν και πάλι «διπλές» δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αμέσως μετά θα εκδοθούν και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, που θα προσθέσουν επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ στους ώμους εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Ωστόσο τα σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων στα φορολογικά βάρη του τελευταίου τριμήνου γίνονται πλέον εμφανή και, μετά με τα οριστικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει ανασύνταξη, με βάση τις αναλυτικές εκθέσεις που αναμένει για την πορεία της είσπραξης των φόρων ως το τέλος του έτους.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook