Την Κυριακή 7 Oκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για 34η συνεχόμενη χρονιά, από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, με την συμπλήρωση 74ων χρόνων από το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους, Γερακάρι , Γουργούθοι , Καρδάκι , Βρύσες , Σμιλές , Δρυγές , Άνω Μέρος και Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου.

Αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια , χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ Ειρηναίου, με συλλειτουργούς τους σεβαστούς πατέρες του Ιερού Ναού, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 164ων εκτελεσθέντων στα μαρτυρικά χωριά του Κέντρους, καθώς και των πεσόντων Αμαριωτών ηρώων στους κατά καιρούς αγώνες της πατρίδας μας.

Όπως αναφέρει το Μέλος Δ. Σ Ομοσπονδίας Αμαριωτών, Γεώργιος Δουλγεράκης:

Μετά την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε επ’ ολίγον στο θλιβερό ιστορικό γεγονός της 22ας Αυγούστου 1944 , ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων αδελφών μας και συνεχάρη την Ομοσπονδία προτρέποντας τα μέλη της να συνεχίσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για να διατηρηθεί αιωνία η μνήμη τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κραουνάκης Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας όπως και τους σεβαστούς πατέρες και προσκάλεσε όλο το εκκλησίασμα , στο Αμαριώτικο Σπίτι για την συνέχεια της εκδήλωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής των προσκεκλημένων από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας στον κατάλληλα διακοσμημένο χώρο του Αμαριώτικου Σπιτιού , ο παρουσιαστής της εκδήλωσης μέλος του Δ.Σ Δουλγεράκης Γεώργιος ανέλαβε να συνεχίσει το πρόγραμμα.

Καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αμαριωτών για την τιμή που του έκανε να το ορίσει υπεύθυνο για να παρουσιάσει την σημερινή εκδήλωση και ευχήθηκε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα και να γυρίσει γρήγορα κοντά μας γιατί η Ομοσπονδία μας χρειάζεται και την δική του δυνατή φωνή.

Στην συνέχεια κάλεσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ειρηναίο να τελέσει τρισάγιο στο Ηρώο πεσόντων, υπέρ αναπαύσεως των εκτελεσθέντων και ολοκαυτωθέντων.

Μετά την ολοκλήρωση του τρισάγιου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγή για τους Αθάνατους Ήρωες των Μαρτυρικών Χωριών του Τόπου μας.

Στην συνέχεια προσκλήθηκε η Αμαριώτικη Παρέα με πρωτοτραγουδιστή, εμπνευστή και δημιουργό της τον Σταύρο Φωτάκη και απέδωσε δυο επίκαιρα ριζίτικα τραγούδια, σε στίχους και μελωδία δικής του εμπνεύσεως.

Ο συντονιστής έδωσε στην συνέχεια τον λόγο στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νίκο Κραουνάκη για ένα σύντομο χαιρετισμό, καθώς και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ρεθύμνης, στον εκπρόσωπο της Ένωσης Κεντρώων αναπληρωματικός βουλευτής κ. Γιώργο Κουτουλάκη, στον κ. Γιώργο Μαριδάκη Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως και στον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό.

Στη συνέχεια κάλεσε τον ομιλητή κ. Δημήτρη Αρχοντάκη, τ. Δήμαρχο Ρεθύμνου, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με την σύντομη και εμπεριστατωμένη ομιλία του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, του στρατεύματος και πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κρητικό κέρασμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook