Το χρονοδιάγραμμα των εργασιων ανάπλασης της Χάληδων – Η ανησυχία των καταστηματαρχών και οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής οτι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο “Νέα Χώρα”

Στις 29 Οκτωβρίου και με προοπτική ολοκλήρωσης εντός πέντε μηνών, πριν το ερχόμενο Πάσχα, ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση της οδού Χάληδων, του βασικού δρόμου που αποτελεί την είσοδο στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Για την υλοποίηση του έργου η Χάληδων θα “κοπεί” σε δύο τμήματα όπου και θα γίνουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε δύο φάσεις, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

Από τις 1 Νοεμβρίου μέχρι και περίπου τις 20 του ίδιου μήνα, θα κλείσει το τμήμα που βρίσκεται από την Μητρόπολη και κάτω, στο οποίο θα γίνει αντικατάσταση αγωγού αποχέτευσης και υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα και για αυτό το κομμάτι της οδού, όλα τα καταστήματα θα παραμεινουν κλειστά.

Στη συνέχεια, μετά τις 21 Νοεμβρίου, οι εργασίες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο κομμάτι, από τις αλυσίδες μέχρι την Μητρόπολη, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρχει προσβασιμότητα για τους πεζούς και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες εκτέλεσης του έργου συζητήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο Χανίων, σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του δημάρχου Χανίων, του αρμόδιου αντιδημάρχου, καταστηματαρχών της οδού Χάληδων, στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και του εργολάβου.

Η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών έγινε σε απόλυτα συναινετικό κλίμα με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν ενστάσεις, όχι για το παροδικό κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά για τον χρόνο παράδοσης του έργου. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζήτησαν το έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν το καθολικό Πάσχα, δηλαδή τον Απρίλιο, και η όποια όχληση να περιοριστεί τους χειμερινούς μήνες, πριν την επόμενη τουριστική σεζόν.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της αναδόχου εταιρείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις οτι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να επισημαίνουν οτι το όφελος για τους καταστηματάρχες θα είναι πολλαπλάσιο από το κόστος της όχλησης.

Ταυτόχρονα τονίστηκε οτι η ανάπλαση της Χάληδων, δεν αποτελεί ένα αποκομμένο έργο, αλλά συνδέεται με αυτά της αναβάθμισης της πλατείας 1866 και παρεμβάσεων στο κέντρο που αφορούν,  την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων από τη Τζανακάκη ως τη Σκαλίδη και δημιουργία ποδηλατόδρομου από τη Τζανακάκη ως το ύψος της Χάληδων.  Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας πρόσθεσε οτι η εκτέλεση του έργου σχετίζεται με ένα θετικό και ένα αρνητικό γεγονός: Το πρώτο αφορά στην απομάκρυνση των σκαλωσιών από το παλιό δημαρχείο που βρίσκεται στην πλατεία συντριβανίου, διότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στερέωσης και έτσι θα ανασάνει αισθητικά η περιοχή. Το δεύτερο που αποτελεί αρνητική εξέλιξη είναι η απόρριψη από το ΚΑΣ του αιτήματος του δήμου Χανίων, απομάκρυνσης του τρίστυλου της ΔΕΗ που βρίσκεται στην Χατζημιχάλη Γιάνναρη, απέναντι από την πλατεία 1866.

Καταστηματάρχες: Η μόνη μας ανησυχία είναι να τηρηθούν το χρονοδιάγραμμα – Θα παρακολουθούμε το έργο

Κοινή συνισταμένη στη σύσκεψη ήταν η αναγκαιότητα ανάπλασης της οδού που αποτελεί “κατώφλι” για το Παλιό Λιμάνι των Χανίων, με τους καταστηματάρχες να δέχονται οτι μπορούν να κάνουν υπομονή, να δεκτούν το κόστος της όχλησης και να κλείσουν παροδικά τα καταστήματά τους, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Γιώργος Μαροντάκης, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος στην Χάληδων, επεσήμανε οτι ο κύριος προβληματισμός των καταστηματαρχών για το έργο της οδού, στο οποίο συμφωνούν απόλυτα για την αναγκαιότητα υλοποίησής του, είναι ως προς την διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης του έργου. “Πήραμε διαβεβαιώσιες από τον δήμαρχο και τον ανάδοχο του έργου, οτι θα εκτελεστεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο. Καταλήξαμε όλοι μαζί οτι μέχρι το Πάσχα, το έργο θα έχει παραδοθεί. Πιστεύουμε οτι οι διαβεβαιώσεις θα τηρηθούν”. Όσον αφορά για τα καταστήματα που θα κλείσουν για περίπου ένα μήνα, ο κ. Μαροντάκης ανέφερε οτι αρχικά υπήρξαν  κάποιες αντιδράσεις από την πλευρά των καταστηματαρχών, ωστόσο είναι η μικρότερη δυνατή όχληση για ένα τέτοιο έργο. Μας εξήγησαν τα τεχνικά χαρακτηρστικά του έργου και έτσι όλοι συμφωνήσαμε οτι θα κάνουμε υπομονή για να γίνει  το έργο.

Στο ίδιο μήκος κυματος και η κ. Τζίνα Μαρκουλάκη, ιδιοκτήτης καταστήματων και πρόεδρος του συλλόγου εμπορικών – τουριστικών Παλιάς Πόλης, ανέφερε οτι η μόνη ανησυχία των καταστηματαρχών είναι αν θα διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. “Θα βρισκόμαστε και θα παρακολουθούμε το έργο σε όλη τη διάρκεια του και όπου χρειαστεί παρέμβαση θα είμαστε παρόντες”, τόνισε.

(ο κ.Γιώργος Μαροντάκης και η κ. Τζίνα Μαρκουλάκη, μετά την σύσκεψη στο δημαρχείο για  την ανάπλαση της Χάληδων)

Υπενθυμίζεται, οτι όπως παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του δήμου Χανίων και της αναδόχου εταιρείες, η οδός Χάληδων μονοδρομείται στο σύνολό της, τα πεζοδρόμια είναι συνεπίπεδα με το δρόμο και διαχωρίζονται με αστικό εξοπλισμό. Παράλληλα θα γίνει αντικατάσταση των στύλων φωτισμού θα δημιουργηθεί υπόγειο δίκτυο οπτικών ινών και θα αντικατασταθεί το δίκτυο αποχέτευσης. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η πάροδος, που ενώνει τη Χάληδων με την οδό Ζαμπελίου και η πλατεία μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook