Διαστάσεις παίρνει πλέον στο λεκανοπέδιο η αφισορύπανση, καθώς πολλοί  στύλοι της ΔΕΗ του δημοτικού φωτισμού σε κεντρικές οδικές αρτηρίες «στολίζονται» με πάνινες ή χάρτινες διαφημιστικές αφίσες νυκτερινών κέντρων, θεάτρων και καλλιτεχνών.

Πριν μερικούς μήνες και μετά από έρευνα που έγινε σε δήμους της χώρας, συγκεκριμένος δήμαρχος είχε υποβάλλει πρόστιμο σε πασίγνωστους τραγουδιστές αφού είχαν τελέσει τη συγκεκριμένη παράβαση κατά μήκος εθνικών και επαρχιακών οδών.

Το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και αποδίδεται στον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού , ή προκειμένου για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Η ελεύθερη αφισοκόλληση απαγορεύεται απολύτως, από τον Ν. 2946/2001.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε προηγούμενες παραγράφους του ίδιου νόμου, πρόστιμο κατά τα οριζόμενα επιβάλλεται και σε βάρος των διαφημιζομένων, στις περιπτώσεις που προβάλλεται υπαίθρια διαφήμιση εκτός των χώρων που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος για την προβολή της.

Όπως αναφέρει το dimarxos.gr τα πρόστιμα που ίσως κάποιοι επιβάλλουν, ουδέποτε εισπράττονται αφού τέτοιου είδους επιχειρήσεις λειτουργούν ανά σεζόν άρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι απλώς… εξαφανίζονται και είναι αναγκαίο να υπάρξει μία δραστική αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας, είτε αυτή λέγεται Δήμοι είτε Αποκεντρωμένη, για τα παράνομα διαφημιστικά λάβαρα που κατακλύζουν τους δρόμους.

Το ζήτημα που προκύπτει γι’ άλλη μια φορά δεν αφορά μόνο την κακή αισθητική στις εκάστοτε πόλεις αλλά επιπλέον, ότι λόγω αυτών των λαβάρων, που κρέμονται παράνομα στις κολώνες καθ’ όλο το μήκος του δρόμου, εγκυμονεί διαρκείς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Από την άλλη, η Τροχαία Πειραιά ήδη έδρασε αυτεπάγγελτα και απαίτησε από τους Δήμους ευθύνης της την άμεση αποξήλωση των επικίνδυνων αφισών-ρύπων «καθότι εγκυμονεί διαρκής κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook