Όχι και τόσο δημοφιλείς προορισμοί που, ωστόσο, αξίζουν την προσοχή

Σύμφωνα με την USA Today και τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού, η οποία υπολογίζεται βάσει των διεθνών αφίξεων τουριστών σε κάθε χώρα, οι προορισμοί που ακολουθούν αποτελούν τους λιγότερο «επιθυμητούς» στην Ευρώπη.

Παρόλο που η δημοφιλία τους δεν είναι σε υψηλά, επίπεδα, ωστόσο ο καθένας από αυτούς έχει και κάτι διαφορετικό να αναδείξει, έτσι ώστε να κερδίσει το κοινό.

Άγιος Μαρίνος – 60.000 τουρίστες/ ετησίως

Γνωστό και ως Σαν Μαρίνο, περιβάλλεται από την Ιταλία και βρίσκεται στην ιταλική χερσόνησο, ενώ πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, καθώς και το λιγότερο δημοφιλές στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όποιος τολμήσει να το συμπεριλάβει στις προτιμήσεις του, δεν θα εκπλαγεί ευχάριστα.

Στα λιγοστά χιλιόμετρά του ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο –ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO– που χρονολογείται από τον 13ο αι., τρία μεσαιωνικά κάστρα που φημίζονται για την πανοραμική τους θέα, καθώς και εξαιρετικές γευστικές προτάσεις από την ιταλική κουζίνα.

Λίχνενσταϊν – 69.000 τουρίστες/ ετησίως

Ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, φωλιασμένο μέσα στις Άλπεις, αποτελεί χειμερινό αθλητικό θέρετρο, και είναι γνωστό και ως φορολογικός παράδεισος. Η έλλειψη του αεροδρομίου δικαιολογεί την μειωμένη τουριστική κίνηση, ωστόσο η πρόσβαση με λεωφορείο ή αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη. Η αλπική του τοποθεσία το καθιστά προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα αποτελεί εναλλακτική επιλογή από τα πολυσύχναστα θέρετρα.

Μολδαβία – 121.000 τουρίστες/ ετησίως

Μόλις το 1991 ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ μέχρι τότε κυβερνήθηκε από Οθωμανούς, Ρώσους και Ρουμάνους. Η Μολδαβία βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, και αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα χαμηλού κόστους σαββατοκύριακο, καθώς το κόστος ζωής εδώ είναι αρκετά χαμηλό. Η πρωτεύουσά της, Κισινάου, παρουσιάζει αρκετό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ενώ διαθέτει και ελκυστική νυχτερινή ζωή.

Μονακό – 336.000 τουρίστες/ ετησίως

Η δεύτερη μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Μονακό καταλαμβάνει μόλις 1.250 τ.χλμ. και συνορεύει με τη Γαλλία και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ακριβοθώρητο και πολυτελές, δεν είναι να εντυπωσιάζεται κανείς, γιατί δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όσων ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Βοσνία Ερζεγοβίνη – 777.000 τουρίστες/ ετησίως

«Χαμένη» στη μοιρασιά, η Βοσνία Ερζεγοβίνη όταν χωρίστηκε από την Κροατία έχασε από την δεύτερη σχεδόν όλη την ακτογραμμή προς την Αδριατική, καθιστώντας την έτσι την δεύτερη χώρα στον κόσμο με την μικρότερη ακτογραμμή, μόλις 19 χλμ.! Παρόλα αυτά, η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει να αναδείξει έναν εντυπωσιακό φυσικό πλούτο με παρθένα βουνά, εντυπωσιακά ποτάμια και καταπληκτικούς καταρράκτες.

Λουξεμβούργο – 1.054.000 τουρίστες/ ετησίως

Η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο (αυτό ίσως να φοβίζει και τους περισσότερους τουρίστες) και μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο μπορεί να εξερευνηθεί μέσα σε λίγες, μόλις, ημέρες. Με ένα ευχάριστο μίγμα ευρωπαϊκών επιρροών, διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ φημίζεται για το υψηλό επίπεδο γαστρονομίας με εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin.

Αρμενία – 1.230.000 τουρίστες/ ετησίως

Αν και γεωγραφικά δεν ανήκει στην Ευρώπη, ωστόσο λόγω των καλών της σχέσεων με αυτή αλλά και την ένταξή της στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρασίας, συμπεριλαμβάνεται και η Αρμενία στη συγκεκριμένη λίστα. Όσοι δεν μιλάνε ρώσικα, λοιπόν, θα δυσκολευτούν πολύ να συνεννοηθούν με τους ντόπιους, καθώς οι κάτοικοί της δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για όσους θέλουν να ανακαλύψουν το όμορφο φυσικό τοπίο της χώρας, με εντυπωσιακές λίμνες, τροπικά δάση, εντυπωσιακά βουνά και σπήλαια.

Σερβία – 1.281.000 τουρίστες/ ετησίως

Στον αντίποδα των Ελβετικών Άλπεων, η Σερβία αναδεικνύεται στον επόμενο τοπ προορισμό για σκι στην Ευρώπη, όπου οι λάτρεις του χειμερινού σπορ μπορούν να βρουν λιγότερο γεμάτες από κόσμο πίστες. Τον υπόλοιπο χρόνο το Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της χώρας, συγκεντρώνει ευρωπαίους weekenders που το επιλέγουν για την ζωντανή νυχτερινή ζωή του.

Μαυροβούνιο – 1.662.000 τουρίστες/ ετησίως

Το παρατσούκλι του είναι «Η γη των έξι ηπείρων», κάτι που μαρτυρά και την διαφορετικότητα των διακοπών που μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει εδώ. Το παραθαλάσσιο Μαυροβούνιο είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο όπου το πρωί μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκι και το απόγευμα να απολαύσει τις βουτιές του στα νερά της Μεσογείου. Ο πολιτισμός του παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ιστορίας του ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook