«Εάν εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Κρήτη πίστευαν στην χρήση του ελαιολάδου τότε δεν θα χρειαζόμασταν πολλές εξαγωγές…» – Γνωστοί Chef σε ημερίδα για το ελαιόλαδο στο ΜΑΙΧ

Πολύ λίγα εστιατόρια και ξενοδοχεία χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και ειδικά στο τηγάνισμα παρά τις έρευνες  και τις καπμάνιες που έχουν γίνει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η χρήση ελαιολάδου για την υγεία αλλά και για την οικονομία.

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Ορθή χρήση ελαιολάδου στην εστίαση» την οποία διοργάνωσαν στο ΜΑΙΧ ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η Περιφέρεια, το ΠΑΙΧ, ο Δήμος Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς και ο Σύλλογος επαγγελματιών εστίασης Χανίων.

Κάποιοι θεωρούν πως το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τηγάνισμα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «ξεχνούν ότι το ελαιόλαδο είναι η μόνη υγιεινή τροφή την οποία μπορούμε να στηρίξουμε και διεθνώς».

Μάλιστα ο κ.Μαρινάκης τόνισε πως εάν όλα τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο δεν θα χρειαζόταν να γίνονται πολλές εξαγωγές καθώς «εμείς εισάγουμε καταναλωτές¨, εννοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Σε ότι αφορά στο αν μειώθηκε η κατανάλωση ελαιολάδου λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ.Μαρινάκης είπε πως η μείωση αγγίζει το 30% λόγω της τιμής του. «Αυτό πρέπει να επανεκτιμηθεί γιατί σκεφτόμαστε πόσο ακριβό είναι το λάδι, αλλά δεν σκεφτόμαστε πόσο ακριβότερο είναι όταν δεν έχουμε την υγεία μας» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης αναφέρθηκε στον ρόλο του ελαιολάδου στην τουριστική ανάπτυξη. Όπως είπε, το ελαιόλαδο έχει κρίσιμο ρόλο γιατί διεθνώς είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία.  Μάλιστα ανέφερε έρευνα του ΣΕΔΗΚ με ερωτηματολόγια, από την οποία διαπιστώθηκε πως οι τουρίστες αμφιβάλουν για το κατά πόσο χρησιμοποιείται ελαιόλαδο στα φαγητά που καταναλώνουν, αν και είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν περισσότερο.

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή του νόμου για διάθεση ελαιολάδου σε μικρές φιάλες μιας χρήσης στα καταστήματα εστίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης επεσήμανε πως οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς και έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά καθώς κυμαίνονται από 500 έως 5000 ευρώ.

Για το θέμα αυτό να σημειωθεί πως σε παρέμβασή της στις εργασίες της ημερίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου επαγγελματιών εστίασης Χανίων Άννα Σαματά, ανέφερε ότι ο σύλλογος έχει ήδη έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις τυποποίησης προκειμένου να διατεθούν οι φιάλες μιας χρήσης σε χαμηλές τιμές.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και δύο  Chef.

Ο κ. Μανόλης Παπουτσάκης , παρουσιαστής στο STAR TV μίλησε για την χρήση νωπού ελαιολάδου σε ήδη μαγειρεμένα φαγητά. Όπως είπε οι περισσότεροι νομίζουν ότι το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε μόνο στο μαγείρεμα ή στις σαλάτες. Όμως νωπό ελαιόλαδο μπορεί να προστεθεί σε ήδη μαγειρεμένα φαγητά  γιατί δίνει επιπλέον άρωμα και γεύση.

Επίσης ο κ. Γιάννης Τσιβουράκης  τόνισε πως το ελαιόλαδο είναι ότι το καλύτερο για το τηγάνισμα γιατί έχει ωφέλιμες ιδιότητες που απορροφούνται και μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό και γιατί διαρκεί η ζωή του περισσότερο στο τηγάνι.

Μετά τις παρουσιάσεις των ομιλητών , ακολούθησαν βραβεύσεις ελαιοτριβείων, οργανοληπτική αξιολόγηση επώνυμων ελαιολάδων και γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων στο εστιατόριο του ΜΑΙΧ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook