Η παρουσίαση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε καλλιτέχνες  και σε γονείς και γίνεται με την υποστήριξη του εργαστηρίου TUC/MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ενα καλύτερο σχολείο, πιο χαρούμενο, πιο αποτελεσματικό, είναι εφικτό και δεν είναι μόνο υπόθεση των εκπαιδευτικών και της πολιτείας, αλλά όλων μας.

Η ενσωμάτωση των τεχνών στην καθημερινή διδασκαλία είναι μια μέθοδος γνωστή εδώ και πολλά χρόνια για τα ευεργετικά της ωφέλη στη διαδικασία της εκμάθησης. Σήμερα, έχουμε και την επιστημονική τεκμηρίωση και τα εργαλεία για να την υλοποιήσουμε, όχι περιστασιακά όπως γινόταν εως τώρα, αλλά μεθοδικά και οργανωμένα.

Με αφορμή ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο συμμετείχε ως εκπαιδευόμενος αλλά και εισηγητής, ο μουσικός-οργανοποιός και δημοσιογράφος Γιώργος Γυπάκης θα κάνει μια συνοπτική παρουσίαση αυτών των εργαλείων αλλά και της δικής του πρότασης, με τίτλο Εκπαιδευτική Οργανοποιία.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γιώργο Γυπάκη Μουσικό – Οργανοποιό,  Δημοσιογράφο, στο OXO NOY, Αγ. Κυριακής 29 – Χαλέπα, στις 27 Οκτωβρίου στις 1. Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Eξαπλώνοντας την ιδέα του Ευρωπαικού Προγράμματος ArtinEd για την ενσωμάτωση των τεχνών στην καθημερινή διδασκαλία των μαθημάτων στο σχολείο :

“Η συμμετοχή των τεχνών αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σκέφτονται και πώς αισθάνονται για τη μάθηση. Καθώς περισσότεροι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τα κίνητρα και τις επικοινωνιακές ικανότητες των τεχνών, αυξάνονται οι αναφορές για αυξημένη συγκέντρωση, περισσότερη συνεργασία, καλύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση μεταξύ των μαθητών. Οι σπουδαστές γίνονται πιο ανθεκτικοί σε αποτυχίες όταν έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από μαθήματα έρευνας βασισμένα στην τέχνη που δίνουν έμφαση στον πειραματισμό και τη μάθηση από τα λάθη. Οι τέχνες εμπλέκουν τους μαθητές στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και στη χρήση νέων τεχνολογιών που τους προετοιμάζουν για έναν κόσμο που θα αλλάξει με αδιανόητο τρόπο. Η δημιουργική σκέψη είναι μια βασική ικανότητα που απαιτείται για τις κατηγορίες εργασίας που αναμένεται να αυξηθούν στο επόμενο μέλλον . Και οι τέχνες παρέχουν ακριβώς τα είδη των δεξιοτήτων σκέψης και εργασίας που απαιτούνται στο χώρο εργασίας της νέας χιλιετίας.”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ: Μια πρόταση που ενσωματώνει την κατασκευή μουσικών οργάνων στην καθημερινή διδασκαλία.

Η εκπαιδευτική οργανοποιία  μπορεί να συνδυάσει κάποιες από τις κλασσικές και σύγχρονες μορφές τέχνης (μουσική, εικαστικά, χορός, αρχιτεκτονική, ψηφιακά πολυμέσα) σε μια παιδαγωγική μέθοδο όπου τα παιδιά διευρύνουν την αντίληψή τους και τις ικανότητές τους κατασκευάζοντας τα δικά τους μουσικά όργανα ενώ παράλληλα εμπλέκονται είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό με μαθήματα όπως η ιστορία, η γεωγραφία, η φυσική και τα μαθηματικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook