Τελευταία ενημέρωση: 22:35

Παρέμβαση για “Κλεισθένη” και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Κρήτη από την Ένωση Δημάρχων Κρήτης σε εκδήλωση παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη

Τα υπερ και τα κατά του “Κλεισθένη” αλλά και η πρόταση για την εφαρμογή συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την Κρήτη, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, συζητήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό “Καφέ Κήπος”, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ένωση Δημάρχων Κρήτης (ΕΝΔΗΚ), παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη – η οποία αποτελεί επίτιμο μέλος του συλλόγου  ως πρώην Δήμαρχος Αθηνών – καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύγχυση και προβλήματα από την εφαρμογή του “Κλεισθένη”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, πρώην δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης, επεσήμανε οτι ενώ ο βασικός κορμός του νόμου “Κλεισθένης” – το πρώτο σκέλος του οποίου έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2018 – ικανοποίησε έναν “διακαή πόθο” για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ωστόσο το λάθος του  νομοθέτη και της κυβέρνησης είναι οτι περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι που αφορά στο εκλογικό σύστημα και δεν μπήκε καν στην διαδικασία να δει το σημαντικό σκέλος της διακυβέρνησης των δήμων”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της ΕΝΔΗΚ τόνισε οτι από την εφαρμογή του νόμου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου θα υπάρξουν προβλήματα, επισημαίνοντας οτι αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι η κυβέρνηση “επέλεξε να δει το θέμα της διακυβέρνησης των δήμων από την πλευρά των μειοψηφιών και όχι των πλειοψηφιών. Αυτό είναι πολύ βασικό κομμάτι, το οποιο διαπνέει σε όλο το εύρος το νόμο.

Όπως τόνισε ο κ. Δοξαστάκης, ο νόμος θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους αναφέροντας ένα πιθανό σενάριο των επερχόμενων εκλογών: “Θα δει κανείς την περίπτωση, που είναι πιθανή, συνδυασμός ο οποιος παίρνει το 50 και πλέον των ψήφων, να διασφαλίζει λιγότερες έδρες από το μισό συν ένα και οι υπόλοιποι συνδυασμοί να έχουν την πλειοψηφία και ενώ έχει εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, να μην μπορεί να διοικήσει. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι αν και εφόσον, υπήρχε εκλογή από την πρώτη Κυριακή, η απλή αναλογική θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν όμως οδηγούμασταν στη δεύτερη Κυριακή τότε θα έπρεπε να προβλέπει ο νόμος να δίνεται κάποιο μπόνους εδρών, σε αυτον που κερδίζει τις εκλογές, τη δεύτερη Κυριακή για να μπορεί να διοικήσει”, ανέφερε.

Επίσης, το νομοθέτημα όπως τόνισε ο κ .Δοξαστάκης δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα που είναι αναγκαία για θέματα καθημερινότητας και υποθέσεων που συνδέονται με την ζωή των δημοτών, ενώ ήδη για τα υφιστάμενα άρθρα του νόμου που έχουν τεθεί σε εφαρμογή αλλά και ενόψει της εφαρμογής του “Κλεισθένη ΙΙ”, που θα γίνει από το 2019, κυριαρχεί αβεβαιότητα, σύγχυση και απουσία ενημέρωσης από τα επίσημα “χείλη” του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο “Κλεισθένης ΙΙ” θα έρθει να αποσαφηνίσει και θα οριοθετήσει τις αρμοδιότητες που έχει το επιτελικό κράτος, η περιφέρεια και οι δήμοι καθώς σήμερα το αναρίθμητο των αρμοδιοτήτων που έχουν οι δήμοι, επί της ουσίας δεν μπορούν να ασκηθούν και προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. 

“Υπάρχουν και θετικά σημεία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Δοξαστάκης, ωστόσο αυτό που κυριαρχεί μέσα στο νόμο, δεν εξυπηρετεί την αυτοδιοίκηση, που θα πρέπει να οδηγηθεί σε μια πολυεπίπεδη τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση, όπου θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση μεταξύ επιτελικού κράτους, περιφέρειας και δήμων, με τους τελευταίους να έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Κρήτης που προτείνει η ΕΝΔΗΚ

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, παρουσιάστηκε αναλυτικά η ιστοσελίδα του Συλλόγου, dimarhoskritis.gr, καθώς και ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη που προτείνει η ΕΝΔΗΚ. Φιλοσοφία του σχεδίου είναι οτι “η Κρήτη είναι οι άνθρωποι της” και θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού, με τη σύμπραξη πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα, με κορωνίδα την παράδοση και τον πολιτισμό. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η ΕΝΔΗΚ, βασίζεται στους εξής άξονες: α) τη διαφοροποίήση των οικονομικών τομέων ανάπτυξης της Κρήτης, όχι μόνο του τουρισμού αλλά το “πάντρεμα” με το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα β) την τόνωση και διαφύλαξη της μικρής βιοτεχνίας γ) του ανθρώπινου δυναμικού και της επιστημονικής γνώσης που διαθέτουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης και κυρίως δ) την παράδοση και τον πολιτισμό, με όλα αυτα΄τα στοιχεία που προσδίδουν σημαντική εξωστρέφεια στην Κρήτη.

Επιδίωξη και φιλοδοξία της Ένωσης είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσίασε να αποτελέσει τη βάση προβληματισμού και διαλόγου μεταξύ των φορέων της Κρήτης και η τελική πρόταση που θα προκύψει από τη διαβούλευση , να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και να συνταχθεί το τελικό Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Κρήτης.

Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, ο κ. Δοξαστάκης, βράβευσε τον πρόεδρο του συνδέσμου των ιστορικών καφέ της Ευρώπης, και ιδιοκτήτη του “Καφέ Κήπος” οπου “φιλοξενήθηκε” η εκδήλωση, Βασίλη Σταθάκη για τη στήριξή του στην Ένωση τονίζοντας την έντονη παρουσία του στα δρώμενα του τόπου.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, του κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, πρώην δημάρχου Χανίων, του κ. Γιώργου Μηλιαρά, πρώην δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, του κ. Ευτύχη Δασκαλάκη, πρώην δημάρχου Καντάνου και Μανώλη Τζανιδάκη, πρώην δημάρχου Γεροποτάμου. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η απουσία νυν δημάρχων και αυτοδιοικητικών από Χανιά και Ρέθυμνο οι οποιοι είχαν προσκληθεί

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook