Ζητούν να πληρώνει η πολιτεία για ποσά που επιδικάζουν τα δικαστήρια

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν σήμερα οι δήμαρχοι κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών 13ου και 14 μισθού σε εργαζόμενους Δήμων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και κέρδισαν πρωτόδικα την επιστροφή αναδρομικών ποσών ύψους 2.500 ευρώ.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αρκετοί Δήμοι δεν έχουν αποθεματικά για να πληρώνουν αναδρομικά δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών σε εργαζόμενους, και πρότειναν η καταβολή σε περίπτωση θετικών δικαστικών αποφάσεων  να γίνεται από την Πολιτεία .

Ο “χορός” των διεκδικήσεων αναδρομικών 13ο και 14ου μισθού, που ήδη έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο με αγωγές δικαστικών  υπαλλήλων  και ενστόλων, άνοιξε εξ αιτίας του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρείχε με διάταξη νόμου το δικαίωμα στις διοικήσεις των Δήμων να μην ασκούν εφέσεις σε   πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που  δικαιώνουν υπαλλήλους  τους.

Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης νόμου ήταν αρκετοί γαλαντόμοι Δήμοι να μην ασκήσουν έφεση σε ευνοϊκές για δημοτικούς υπαλλήλους, πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, και έτσι οι προσφεύγοντες δημοτικοί υπάλληλοι να αξιώσουν την επιστροφή αναδρομικών 134ου και 14 ου μισθού τουλάχιστον μιας διετίας. Μέχρι σήμερα έχουν  καταβάλει αναδρομικά σε υπαλλήλους τους αρκετοί Δήμοι, όπως του Αμαρουσίου, του Περιστερίου, του Χαιδαρίου, της Πετρούπολης κά.

Τελικώς στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε ο κάθε Δήμος να κρίνει ξεχωριστά για το αν θα ασκήσει  η όχι έφεση μετά από ευνοϊκή, για εργαζόμενους, πρωτόδικη απόφαση  καταβολής αναδρομικών 13ου και 14ου μισθού, με βάση την εισήγηση των νομικών του υπηρεσιών και τις οικονομικές του δυνατότητες…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook