Μετά την διακοπή κοινωνίας με Φανάρι –  Το πατριαρχείο Μόσχας απαγορεύει την προσευχή και τη θεία κοινωνία στο Άγιο Όρος και την Ελλάδα

To Πατριαρχείο Μόσχας απαγόρευσε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεύχεται  και να μεταλαμβάνει την θεία κοινωνία στα μοναστήρια και στους ναούς του Αγίου Όρους αλλά και περιοχών της Ελλάδας που μνημονεύεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτό  δήλωσε ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Kυρίλλου, και ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ, γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του  Πατριαρχείου Μόσχας.

Εάν οι απλοί Ρώσοι χριστιανοί προσευχηθούν σε οποιεσδήποτε εκκλησίες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπου ανήκει και το Άγιον Όρος και μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , θα πρέπει – άκουσον, άκουσον- να … «μετανοήσουν» για την αμαρτία τους αυτή κατά την εξομολόγηση! Οι άνθρωποι το τερμάτισαν! Δεν εξηγείται αλλιώς τόσο μένος! Τί φταίει ο απλός Ρώσος Χριστιανός για την αδηφάγο στάση της Εκκλησίας του που θέλει να διαφεντεύει σε όλη την Ορθοδοξία και βρήκε το θέμα της Ουκρανίας ως όχημα;

Όσον αφορά την σχέση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης, ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ εξήγησε ότι «από τώρα και στο εξής, μέχρι να αλλάξει τη στάση της η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, οι Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λατρεία, στην θεία Κοινωνία ή στην προσευχή σε εκκλησίες υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Ούτε θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε άλλα ιερά  μυστήρια».

«Eάν μάλιστα, αρνηθούν να συμμορφωθούν προς αυτές τις απαγορεύσεις, οι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας θα υποστούν τις κανονικές συνέπειες, ενώ οι λαϊκοί θα χρειαστούν μετάνοια (!!!) και εξομολόγηση, λόγω της ανυπακοής τους στην Εκκλησία», δήλωσε ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ στο πρακτορείο Interfax.

Ο ιερέας επεσήμανε ότι αυτή η απαγόρευση ισχύει και για όλους τους υπάρχοντες ναούς της Κωνσταντινούπολης, τους ναούς που βρίσκονται σε λειτουργία στην Μικρά Ασία, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, η οποία μαζί με την Κρήτη αποτελούν  τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων επισκεπτών της Ελλάδας).

Πού στοχεύει  πρακτικά η απαγόρευση αυτή του Πατριαρχείου Μόσχας; Στοχεύει στο να μειωθεί δραματικά ο αριθμός επισκεπτών από την Ρωσία στις παραπάνω περιοχές, όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεδομένου ότι ο ρωσικός τουρισμός είναι στην βάση του κυρίως «θρησκευτικός».

Οι κληρικοί θα αποφεύγουν τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές, αφού δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες, για τον φόβο της τιμωρίας. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν και τους λαϊκούς, αφού οι κληρικοί της Ρωσίας ηγούνται συνήθως προσκυνηματικών εκδρομών για το Άγιον Όρος και την Ελλάδα.

Όσον αφορά τους λαϊκούς, η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Διότι κανείς δεν περιμένει  ότι θα συμμορφωθούν με την εντολή της Εκκλησίας τους, αφού, σε αντίθεση με τους κληρικούς, οι συνέπειες για αυτούς θα είναι καθαρά πνευματικές.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι με την «οδηγία» του αυτή το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να επηρεάσει αρνητικά  τον θρησκευτικό τουρισμό σε περιοχές όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τι θα κάνει όμως αν ο Ρωσικός λαός δεν ακολουθήσει -που δεν θα ακολουθήσει- την εντολή της Εκκλησίας του; Ποιά θα είναι η θέση τότε του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο στα μάτια της κοινής γνώμης θα φαίνεται πως απέτυχε παταγωδώς στις όποιες επιδιώξεις του; Αυτό ας αναλογιστεί ο Πατριάρχης Κύριλλος και οι συν αυτώ! Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook