Η αμφιλεγόμενη μέθοδος που εφαρμόστηκε στο Μάντσεστερ της Βρετανίας

Σε μία νεαρή αυτιστική γυναίκα της επιτράπηκε να έχει σεξουαλική επαφή με αρκετούς άνδρες επειδή οι φροντιστές της θεώρησαν ότι οι υψηλού κινδύνου «συναντήσεις» με ξένους θα τη βοηθούσαν να «μάθει από τα λάθη της».

Η 23χρονη γυναίκα η οποία έχει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και δείκτη νοημοσύνης (IQ) 52, έπεσε κατ’ επανάληψιν θύμα εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια μίας εγκεκριμένης από δικαστήριο, δίμηνης περιόδου στην οποία επιτρεπόταν σε άγνωστους άνδρες να επισκέπτονται την προνοιακή δομή στο Μάντσεστερ, όπου διέμενε η νεαρή, κάθε μέρα μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.

Μάλιστα η 23χρονη συνοδευόταν σε εξόδους σε μπαρ και ερχόταν δημοσίως σε σεξουαλική επαφή πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεύρεσης σε ταξί.

Το πείραμα τερματίστηκε δύο μήνες αφού ένας ψυχίατρος επεσήμανε στον δικαστή ότι το να συνεχιζόταν η έκθεση της γυναίκας σε καταστάσεις με υψηλό ρίσκο μπορεί να οδηγούσε σε «σεξουαλική κακομεταχείριση, βία, τραυματισμό ή θάνατο».

Η οικογένειά της καταδίκασε το πρόγραμμα, κατηγορώντας τις Αρχές Πρόνοιας ότι επέτρεψαν ένα «πείραμα» που είχε ως αποτέλεσμα την «εκπόρνευση μίας εξαιρετικά ευάλωτης νεαρής γυναίκας».

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η νεαρή βρίσκεται σε κατάσταση επίβλεψης και φροντίδας από την ηλικία των 18. Οι φροντιστές της είχαν εκφράσει τον φόβο τους ότι μπορεί να υποστεί ζημιά αν της επιτρεπόταν η επαφή με άνδρες χωρίς επιτήρηση.

Η 24ωρη στήριξή της ανατέθηκε από δικαστήριο της πόλης του Μάντσεστερ σε μία οργάνωση στήριξης. Πριν από έναν χρόνο η γυναίκα άρχισε να κάνει μερικές ριψοκίνδυνες προσπάθειες για σεξ με αγνώστους.

Η οργάνωση Engage Support που την πρόσεχε, απαίτησε η γυναίκα να έχει μεγαλύτερη ελευθερία. Μάλιστα ένας ψυχολόγος απεφάνθη ότι «είναι προς το συμφέρον της να έχει επαφή χωρίς επιτήρηση με άνδρες».

Το συμβούλιο της πόλης αντιτάχθηκε στο πλάνο, όμως ο δικαστής έδωσε τη συγκατάθεσή του. Αν μάλιστα ζητούσε να κάνει σεξ σε δημόσιο χώρο, οι φροντιστές της δεν μπορούσαν να επέμβουν αλλά «έπρεπε να είναι παρόντες». Τις επόμενες εβδομάδες ήρθε σε σεξουαλική επαφή με έξι άνδρες.

Τον Αύγουστο το πρόγραμμα σταμάτησε και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook