Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας – Παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος απέφυγε να απαντήσει για τη ρήξη κυβέρνησης – Κοτζιά

“Επιθυμούμε τις καλές σχέσεις και την καλή γειτονία με την Τουρκία ωστόσο δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω στην εδαφική μας ακεραιότητα” επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από τα Χανιά όπου βρέθηκε σήμερα για να παραστεί στην εκδήλωση των 10 χρόνων λειτουργίας από την έναρξη του ΚΕΝΑΠ.

Ο κ. Καμμένος στις δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτησεις για τη ρήξη της κυβέρνησης με τον κ. Κοτζιά και τις διαρροές που παρουσιάζουν ένα εμφυλοπόλεμο κλίμα μεταξύ του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και του Κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, με φόντο όχι μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη με την παραίτηση κοτζιά και αν αυτή θα επηρεάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν θα σχολιάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ωστόσο ότι “Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών”

Καμμένος: Σημαντικός ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ λόγω των αλλαγών στη Μεσόγειο με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου

Στον ρόλο του ΚΕΝΑΠ εν όψει των αλλαγών στον χώρο της Μεσογείου λόγω και των κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες αναφέρθηκε στην δήλωσή του ο Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα λόγω των υδρογονανθράκων ανέφερε:

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, η σημαία της οποία κυματίζει εδώ καθώς χρησιμοποιεί το Κέντρο για εκπαίδευση. Και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Ο κ.Καμμένος συνεχάρει όλα τα στελέχη του ΚΕΝΑΠ καθώς με σκληρή δουλειά έχουν καταφέρει να προσφέρει το Κέντρο πρότυπη εκπαίδευση για την ναυτική ασφάλεια.

Όπως επεσήμανε ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ εν όψει των αλλαγών στον χώρο της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ οι αλλαγές αυτές αφορούν και στην Κρήτη, εν όψει της ημέρας που θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Σήμερα ο αναπλ. Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην Κύπρο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις σε συνεργασία της Exxon Mobil με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Exxon Mobil πριν λίγες ημέρες υπέγραψε και με την Ελλάδα για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κρήτη, στον Πατραϊκό, στο Ιόνιο» ανέφερε ο κ.Καμμένος.

Επιπλέον τόνισε πως η πολιτική που ασκεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με ΗΠΑ, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες, την έχουν καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή.

«Η περιοχή μας, μεταξύ Σουέζ, Κύπρου, Μάλτας, είναι ένας χώρος που κινούνται ναρκωτικά, όπλα, πετρέλαια, που αποτελούν κύριο χρηματοδότη της τρομοκρατίας» είπε ο ΥΠΕΘΑ επισημαίνοντας πως «ο χώρος μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να ελεγχθεί και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ οι ευθύνες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνονται κατ αρκετά μίλια από ότι είναι σήμερα.»

Τζέφρι Πάιατ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών,  σημειώσε από τα Χανιά ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ ο οποιος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο όσον αφορά την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αρκούμενος να πει οτι δεν θα σχολιάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε οτι η Ελλάδα, διαδαματίζει κομβικό ρόλο ως παράγοντας περιφερειακής ασφάλειας στην περιοχή και αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο.

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι κεντρική στο κόνσεπτ που έχουμε για την Ελλάδα ως παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και λόγω της πολύ ισχυρής ναυτικής της παράδοσης και της κριτικής στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων της βάσης της Σούδας.

Είμαι πολύ περήφανος οτι σε αυτά τα 10 χρόνια, η συμμαχία με την Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία έχει γίνει ισχυρότερη. Θα συνεχίσουμε την συμπόρευση με την Ελλάδα και θα την συνεχίσουμε να την αντιλαμβάνομαστε ως έναν σημαντικό σύμμαχο, κυρίως σε σημεία – κλειδιά όπως είναι η εκπαίδευση, οι εγκαταστάσεις και η ανάπτυξη επιχειρησιακής ικανότητας που δίνει το ΚΕΝΑΠ.

Ρόλος “κλειδί” για την ασφάλεια αυτός του ΚΕΝΑΠ

Ο εορτασμός, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ που βρίσκονται εντός του χώρου της ναυτικής βάσης του Μαραθίου, πραγματοποιήθηκε με την μέγιστη δυνατή επισημότητα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και εκπροσώπων αρχών και φορέων της Κρήτης.

Το βασικό εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ για την ανατολική Μεσόγειο, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Ανατροπής (ΚΕΝΑΠ) συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια από την απόφαση για την ίδρυσή του και 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του στο Ακρωτήρι Χανίων, δίπλα στον κόλπο της Σούδας.

Μετά την τελετή στον χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο αμφιθέατρο του Κέντρου, με καλωσόρισμα από τον Διοικητή του ΚΕΝΑΠ, Στέλιου Κωστάλα και προβολή βίντεο από τις δραστηριότητες του Κέντρου και ομιλίες:

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, του Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt και του Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Στη συνέχεια δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Ναύαρχο Ε.Α. Παναγιώτη Χινοφώτη, ο οποίος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ όταν ιδρύθηκε το ΚΕΝΑΠ.

Το ΚΕΝΑΠ, αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει πετύχει απόλυτα το σκοπό του και στο μέλλον η σημασία του  θα αυξάνεται, δεδομένου και του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας,  δήλωσε από τα Χανιά, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παναγιώτης Χινοφώτης, αναφερόμενος παράλληλα στην επιτυχημένη λειτουργία του κέντρου.

“Η ίδρυση του ΚΕΝΑΠ ήταν απότοκη αποφάσεων των υπουργών του ΝΑΤΟ, το 2003 και βέβαια εξελικτικά από ένα κομμάτι χαρτί με μια απόφαση πάνω, φτάσαμε να βλέπουμε αυτό το κέντο σήμερα, με τις υποδομές τους, όλες τις εγκαταστάσεις και βέβαια τα πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία ως προς την εκπαίδευση και το επιχειρησιακό κομμάτι του, που δείχνουν την επιτυχή εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΚΕΝΑΠ στα πληρώματα και στο προσωπικό των συμμαχικών κρατών και των εταιρων του ΝΑΤΟ,  από χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά έχουν μια παρά πολύ καλή σχέση με τη συμμαχία”… “Καθώς περνούν τα χρόνια και το περιβάλλον ασφάλειας διαμορφούται διαφορετικά,  τροποποιείται  για πολλούς και διαφόρους λόγους και παράγοντες η σημασία του ΚΕΝΑΠ θα αυξάνεται”

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΕΝΑΠ

Η απόφαση για την ίδρυση του ΚΕΝΑΠ λήφθηκε στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης των κρατών – μελών της Συμμαχίας, την 12η Ιουνίου 2003. Σε αυτό το πλαίσιο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) δημιούργησε το Γραφείο Συντονισμού Ιδρύσεως του ΚΕΝΑΠ, το Νοέμβριο του 2005, με σκοπό την ίδρυση του Κέντρου και την απόκτηση από τον SACT (Supreme Allied Commander Transformation), της Τελικής Επιχειρησιακής του Ικανότητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Το βασικό μνημόνιο συνεργασίας, που καθορίζει τις λειτουργικές σχέσεις του Κέντρου με τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές της Συμμαχίας (SACT – SACEUR), υπογράφτηκε την 15η Νοεμβρίου 2005.

Αποστολή 
Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής. 

Τι είναι το ΚΕΝΑΠ; 
Το ΚΕΝΑΠ: 
• Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός της Δομής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ, εν τούτοις συνδέεται/υπάγεται στον SACT με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όλα τα λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα /ευκολίες τα οποία έχουν εκχωρηθεί στο NATO. 
• Είναι αναγνωρισμένο κέντρο εκπαιδεύσεως του ΝΑΤΟ.
• Είναι πολυεθνικό και διακλαδικό, αφού μεταξύ των επιτελών και εκπαιδευτών του, έχει προσωπικό από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Διοικείται από Έλληνα Αξιωματικό του ΠΝ, βαθμού Αρχιπλοιάρχου ενώ η θέση του Υποδιοικητού καλύπτεται από Πλοίαρχο κράτους – μέλους της Συμμαχίας.

• Χρηματοδοτείται από την Ελλάδα.
• Έχει έδρα τη Σούδα.
• Είναι ανοικτό για την στελέχωσή του από όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, σε ποσοστό περίπου 40% επί των συνολικώς προβλεπομένων 115 διαθεσίμων θέσεων.
• Πιστοποιείται από τον SACT.
• Υποστηρίζει όχι μόνον τους στόχους μετεξελίξεως του SACT, αλλά και τις απαιτήσεις εκπαιδεύσεως των τρεχουσών επιχειρήσεων του SACEUR (Supreme Allied Commander  Europe), στο πλαίσιο των MIO.
• Παρέχει πιστοποίηση των Ομάδων Διοικήσεως, των Αγημάτων Νηοψίας και των Αγημάτων Λείας των πολεμικών πλοίων, αναφορικά με τη δυνατότητα να εκτελούν ασφαλώς και επιτυχώς ΜΙΟ. 
• Κεφαλαιοποιεί την εμπειρία και γνώση που αποκτήθηκε από την επιτυχή εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και διατηρεί εκπαιδευτές όχι μόνο από τις ΕΔ, αλλά και από το ΛΣ και την ΕΛΑΣ. 
• Εκπαιδεύει όχι μόνο πλοία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και πλοία των κρατών – μελών της Συνεργασίας για την Ειρήνη (Partnership for Peace – PfP), του Μεσογειακού Διαλόγου (Mediterranean Dialogue – MD) καθώς και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Cooperation Initiative – ICI).

Ρόλοι 
Το ΚΕΝΑΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εκπληρώνει τους ακόλουθους ρόλους : 
• Βελτιώνει την εξειδίκευση των ναυτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΙΟ. 
• Προάγει δεξιότητες, διαλειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των ναυτικών μονάδων. 
• Παρέχει υποστήριξη στον SACT στην ανάπτυξη των δογμάτων ΜΙΟ, κατευθυντηρίων διαταγών και εγχειριδίων, καθώς και των δραστηριοτήτων ερεύνης, πειραματισμού, μοντελοποιήσεως και προσομοιώσεως, στο πλαίσιο ΜΙΟ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook