Όλα τα ΄χαμε στον πολύπαθο τόπο μας, οι υπόνοιες, οι σκιές και η αβεβαιότητα για την διαχείριση του σε δημοτικό επίπεδο δημόσιου χρήματος μας έλειπε.

Λες και θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών, που καλύτερα έχουν να κόψουν το χέρι τους παρά να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση. Φανταστείτε μετά από λίγα χρόνια που (όπως όλα δείχνουν) οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας θα παραχωρηθούν στους δήμους, μειώνοντας ισόποσα την κρατική επιχορήγηση, να έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, εκτός του κοινωνικού απολογισμού και της απόδοσης δικαιοσύνης, που πραγματικά επείγει να βρούμε τι και πάλι πήγε στραβά. Γιατί παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, κοινή είναι η πεποίθηση πως κάτι πήγε πολύ στραβα.

Ανεξάρτητα από ότι καθένας από εμάς πιστεύει για το τι έγινε στην ΚΕΔΗΡ, γεγονός παραμένει πως το κλισέ «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» περιέχει ουσία. Πράγματι, αν κάποιος κατηγορείται δημόσια και επιθυμία του είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, το πρώτο που κάνει είναι να μιλήσει και να δώσει κάθε βοήθεια στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Καλώς ή κακώς, αυτοί είναι που θα αποφανθούν για την ενοχή του ή αντίθετα θα τον αθωώσουν, αποδίδοντας τον στα μάτια της κοινωνίας άμωμο και άσπιλο, υπερήφανο που κατηγορήθηκε αδίκως αλλά που στο τέλος βοήθησε την αλήθεια να θριαμβεύσει.

«Όπως όλα τα θέματα που αφορούν δημόσιο χρήμα έτσι και αυτό της ΚΕΔΗΡ έχει δύο προεκτάσεις: Η πρώτη αφορά το «δημόσιο συμφέρον», το αν υπάρχει χρηστή διαχείριση προς όφελος του δημότη ή αντίθετα υπήρξαν ατασθαλίες που ζημίωσαν τους δημότες. Η δεύτερη προέκταση είναι πολιτική, αφορά στις πολιτικές ευθύνες που έχουν οι υπεύθυνοι, στην περίπτωση μας της ΚΕΔΗΡ» (Κ.Ε. 6/10/2018). Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία και τους ενδοιασμούς του συμπολίτη ορκωτού λογιστή να παραβρεθεί στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο το οποίο και τελικά αναβλήθηκε. Με την απόφαση του αυτήν όμως κάνει κακό σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του. 

Από την στιγμή που πειστικές απαντήσεις δεν έχουν έως τώρα δοθεί και μέχρι να συμβεί αυτό, οι υπόνοιες, οι σκιές και οι αβεβαιότητα για την διαχείριση του σε δημοτικό επίπεδο δημόσιου χρήματος παραμένουν ισχυρές, δηλητηριάζοντας την τοπική πολιτική ζωή. Η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ στη συνείδηση του κόσμου είναι ένοχη, δόλιος συνεχιστής κακών πρακτικών του παρελθόντος. Ότι κι αν επικαλείται, από τη στιγμή που στην υπόθεση δεν πέφτει άπλετο φως, θεωρείται σαν επικοινωνιακό παιχνίδι. Η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ λοιπόν είναι ο πρώτος χαμένος. Δεύτερος χαμένος το δημοτικό σύστημα που κυβερνά τον δήμο από το 2007 έως σήμερα και όρισε όλες τις ελεγχόμενες διοικήσεις. Χαμένος τέλος και ο ίδιος ο ορκωτός, καθώς τα όσα ο ίδιος υπέγραψε σαν καλώς καμωμένα κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν.

Ας ελπίσουμε πως την επόμενη φορά θα είναι όλοι παρόντες…     

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations       

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook