Χανιώτες, αρχαιολόγοι και μέλη της ΙΛΑΕΚ, διαμαρτυρήθηκαν για την λίστα των ακινήτων στο Υπερταμείο – Τι είπε η γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού καθώς και οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ 

Το μείζον θέμα των ακινήτων των Χανίων, που περνούν στο Υπερταμείο, συζητήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με πλήθος πολιτών να διαμαρτύρεται παρουσία της γραμματέως του υπουργείου πολιτισμού και των βουλευτών Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες των Χανίων, ανέβασαν τους τόνους, ζήτησαν να εξαιρεθούν όλα τα κτίρια από το Υπερταμείο, καθώς κλονίζεται όπως ανέφεραν, η πολιτιστική κληρονομιά, αυτού του τόπου ενώ διαμαρτυρήθηκαν τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.  Από την πλευρά τους όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και θα εκμεταλλευτούν κάθε δικλείδα του νόμου, ώστε να αλλάξει η λίστα με τα ακίνητα. 

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαλωμενάκης στην ομιλία του, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται, να παρακολουθήσει καθένα από τα ακίνητα  τα οποία είναι στους καταλόγους, ώστε  να μην περιέλθουν τελικώς στο Υπερταμείο. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το επιχειρήσουμε, είτε μέσω της παρακολούθησης από τα υπουργεία είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσα από προτάσεις νόμων, και διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το πετύχουμε».

Η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαγιωνάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα ακίνητα δεν έχουν περιέλθει στο Υπεταμείο αλλά βρίσκονται στην λίστα και είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. «Το  συγκεκριμένο ΦΕΚ, ψηφίστηκε το 2015 και το 2016 ψηφίστηκε η συνέχεια του, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από πολλούς, οι οποίοι δεν πρέπει να εξανίστανται αλλά να σκεφτούν τι είχαν ψηφίσει τότε. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ακίνητα δεν έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο, αλλά βρίσκονται στον κατάλογο, οπότε τα δύο ΦΕΚ που ψηφίστηκαν και η υπουργική απόφαση του κ. Τσακαλώτου, δίνουν το περιθώριο να εξαιρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία από τον κατάλογο. Το μεγαλύτερο μέρος από τον κατάλογο πρέπει να εξαιρεθεί».

Από την πλευρά της η γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, υπογράμμισε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να θωρακιστεί η πολιστική κληρονομιά. «Το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού, έχει προχωρήσει στην δεύτερη φάση της ταυτοποίησης, ακινήτων του δημοσίου τα οποία αναφέρονται με τα ΚΑΕΚ, στην υπουργική απόφαση, δηλαδή έχει πάρει από τη γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας, τα ΚΑΕΚ με τα συμπληρωματικά του στοιχειά και τα γεωχωρικά δεδομένα, τα έχει στείλει, στις εφορίες αρχαιοτήτων σε όλες την Ελλάδα ώστε με επίσημο τρόπο να ολοκληρωθούν οι ταυτοποιήσεις που θα αποσταλούν στο υπουργείο οικονομικών θα γνωστοποιηθούν δημόσια. Με  κάθε θεσμικό τρόπο θα προσπαθήσουμε ώστε να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί η πολιτιστική κληρονομιά στο μέλλον από κάθε αμφισβήτηση ή παρερμηνεία όπως σκοπίμως συνέβη στο παρελθόν».

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε ότι ο δήμος Χανίων μελέτησε τη λίστα με τα 197 ακίνητα και “γνωρίζουμε τα 197 ακίνητα και περίπου τα μισά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητάμε να μην συμπεριληφθούν στο Υπερταμείο.  Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το επιλύσει. Αυτό το οποίο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, είναι να κατατάξουμε σε διάφορες κατηγορίες αυτά τα ακίνητα, δηλαδή, ακίνητα που πρέπει να ανήκουν στο δήμο Χανίων (πλατείες, σχολεία κλπ) καθώς και διατηρητέα ακίνητα τα οποία πρέπει να επιστρέψουν στους φορείς που ανήκουν”. 

Ο Κώστας Μουτζούρης πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, πρόσθεσε ότι «η εταιρεία μας κάλεσε τους Χανιώτες και όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς ζητάμε τα μνημεία του πολιτισμού να μην ενταχθούν στο Υπερταμείο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αποστόλης Βουλγαράκης, τόνισε ότι «όταν ακούσαμε για την συγκεκριμένη λίστα θεωρήσαμε ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο. Το θέμα όμως είναι σοβαρό και  όλοι μαζί πρέπει να δούμε αυτό το πολιτιστικό θέμα προς τα πού οδεύει και πώς μπορούμε να κινηθούμε με βάση τη νομοθεσία».

Ο Στάθης Γκότσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην απόφαση που πήρε ο σύλλογος την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με την προσβολή της υπουργικής απόφασης του κ. Τσακαλώτου, στο συμβούλιο επικρατείας. «Κάναμε την συγκεκριμένη κίνηση καθώς οι νομικοί μας σύμβουλοι λένε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι οι  οποίοι μπορούν να αναστείλουν την εφαρμογή του. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας θεωρούν ότι η υπουργική απόφαση είναι η μεταβίβαση. Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να ανακαλέσει αυτή την απόφαση. Αυτή η λίστα δημιουργήθηκε για να φτάσουμε στο ποσό των 50 δις, ώστε να είναι η εγγύηση του δανείου στους Ευρωπαίους».

Ο Νίκος Τζάρας, δικηγόρος από την ομάδα των πολιτών που εναντιώνεται στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τόνισε ότι “υπάρχει έβνα μπαράζ ενημέρωσης από κυβερνητικά στελέχη, γύρω από το μείζον αυτό θέμα. Κανείς δεν εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι αυτά τα 11.000 ακίνητα τα οποία παραχωρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα από το υπουργείο οικονομικών, ανήκουν στο Υπερταμείο και αυτό δεν αλλάζει, είναι συμφωνημένο με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα αν κάποια από αυτά μπορούν αν εξαιρεθούν. Βάσει νόμου εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, οι προστατευόμενες περιοχές Natura, περιοχές Ραμσαρ και οι αμιγώς δασικές περιοχές. Δεν εξαιρούνται τα αμιγώς πολιτιστικά μνημεία κλπ, όπως για παράδειγμα το ιταλικό στρατόπεδο, το Ιντζεδίν, το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί, στην συνέχεια το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το Ιστορικό αρχείο Κρήτης, οι παλιές φυλακές καθώς και κάποια σχολεία, τα οποία δεν εξαιρούνται εξ’ ορισμού”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook