Σε λειτουργία η Ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με έμφαση την τεχνολογία έχει θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ.

Πρόκειται για τη δημοτική ψηφιακή πλατφόρμα διαδικτύου των πραγμάτων ( IoT) που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Ινστιτούτο πληροφορικής του ΙΤΕ.

Η πλατφόρμα που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λότζια και όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, έχει στόχο να αφενός να προβάλει την ταυτότητα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» και αφετέρου να δημιουργεί δεδομένα τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία θα παραχωρούνται χωρίς περιορισμό στους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση smartcity.heraklion.gr.

Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα
Αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα του προγράμματος RERUM ( χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ που μετείχε ο Δήμος και το ΙΤΕ) , την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο και την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου των πραγμάτων τοποθετήθηκαν αισθητήρες, συλλέγονται δεδομένα και παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να τα αξιοποιήσει.

Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες μετρούν περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση.

Ταυτόχρονα συλλέγονται δεδομένα οικονομικής φύσεως, δημογραφικά, κοινωνικά, πολεοδομικά κ.α δημιουργώντας ένα πίνακα ελέγχου της πόλης.

Η μεθοδολογία αυτή, σύμφωνα με τον τεχνικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Μανόλη Καλαιτζάκη, είναι μια πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσεται από ώριμες ψηφιακά πόλεις του κόσμου.

Τα ανοικτά τοπικά δεδομένα όχι μόνο ενισχύουν την τοπική δημοκρατία κάνοντας τους πολίτες να γνωρίσουν σε βάθος την πόλη τους αλλά ενισχύουν την τοπική οικονομία διότι ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούνται εφαρμογές που αξιοποιούν αυτά τα δεδομένα.

Ήδη προγραμματίζεται η προσθήκη μετρήσεων και σε άλλους τομείς ώστε να εμπλουτισθούν τα δεδομένα. Η πλατφόρμα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε συνέδριο της Eurostat , τράβηξε το ενδιαφέρον της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας και υπάρχουν προτάσεις για συμβολή της ΕΛΣΤΑΤ στην περαιτέρω ωρίμανση της.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη ο πολιτικός προιστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Πατακός, ο Δ/ντής Πληροφορικής του Δήμου κ. Κωστής Μοχιανάκης και η Δ/ντρια της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Παρασκευή Πλατάκη.

Το Ηράκλειο στις 30 ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις της Ευρώπης

Πρόσφατα το Ηράκλειο αξιολογήθηκε ως προς την πορεία της ψηφιακής του μετάβασης από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Digital Cities Challenge.Σε μια πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία το Ηράκλειο αξιολογήθηκε με 19,5 με άριστα το 20 και κατατάχθηκε στην κατηγορία των fellow cities της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολιτική της Urban Agenta της ΕΕ που περιέχει 12 μεγάλες πολιτικές ,μεταξύ των οποίων την Digital transition.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα τελικά αποτελέσματα.Μια πρώτη ομάδα αποτελείται από τις mentor πόλεις της Ευρώπης. Μια δεύτερη  ομάδα αποτελούν οι Fellow πόλεις δηλ οι πόλεις που είναι ώριμες ψηφιακά και μια τρίτη ομάδα οι challenge , πόλεις με επιτυχίες στην ψηφιακή τους πολιτική που όμως χρειάζονται βοήθεια για να αριστεύσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο η στρατηγική «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» είχε χαρακτηρισθεί από το πρόγραμμα URBACT III ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία ως ένα από τα 97 καλύτερα project που τρέχουν στις πόλεις της Ευρώπης επι του συνόλου των αστικών πολιτικών.

Η διαχρονική βράβευση του Ηρακλείου ως προς την ψηφιακή του πολιτική δείχνει ότι όταν έχουμε μακροχρόνια στρατηγική, συνεργασίες μέσα στην πόλη, ώριμο οδικό χάρτη έργων και πολιτική branding η πόλη μας γίνεται ελκυστική και ανταγωνιστική όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δήμος μας επειδή έχει συγκροτημένη πολιτική για την ψηφιακή του μετάβαση , δεν φοβάται να αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν ο Δήμος μας έχει βραβευθεί.Ο οργανισμός INTELLIGENT COMMUNITY FORUM μας κατέταξε στις «The Smart 21 Communities.

Επίσης Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο «Mapping smart cities in Europe» κατέταξε το Ηράκλειο στις 240 έξυπνες πόλεις τις Ευρώπης από αξιολόγηση 468 άνω των 100.000 κατοίκων .Για να μπεις στη λίστα έπρεπε να αξιολογηθείς θετικά σε ένα από τους 6 άξονες της έξυπνης πόλης. Το Ηράκλειο αξιολογήθηκε θετικά σε τρεις και αρνητικά σε τρείς. 
+ Διακυβέρνηση, κοινωνία πολιτών, οικονομία
– Περιβάλλον, αστική κινητικότητα, ποιότητα ζωής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook