Μέχρι τις 30 Νοέμβρη αναμονή και μετά, με ή χωρίς απόφαση του ΣτΕ, ο δήμος Χανίων θα προχωρήσει στο  θέμα της τροποποίησης του κανονισμού για τους κοινόχρηστους χώρους.

Να αρχίζουν να υλοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται για την τροποποίηση του κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων με βάση το πόρισμα που κατέθεσε στις 21 Μαίου, η πενταμελής επιτροπή που έχει συστήσει ο δήμος Χανίων για αυτόν τον σκόπο, ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, από τη δημοτική αρχή στα Χανιά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Οι καταστηματάρχες, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να δεσμευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως ο δήμαρχος οτι μέχρι τέλος Νοεμβρίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς ένα χρόνος μετά και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα (δείτε εδώ) ανάλογη δημόσια επιστολή τους για το θέμα)

Ο κ. Βάμβουκας απαντώντας στην παρέμβαση των καταστηματαρχών απέδωσε την ολιγωρία, στην προσφυγή τριών επαγγελματιών που ζητούσαν την ακύρωση του παλιού κανονισμού στο ΣτΕ (δείτε εδώ) και στην καθυστέρηση από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας να λάβει απόφαση, μεταθέτοντας από τον Ιούνιο την έκδοσή της. Ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε οτι το Στε είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία την 30η του Σεπτεμβρίου όμως και πάλι δεν υπήρξε απόφαση και πλέον ο δήμος - τασσόμενος με την θέση και των καταστηματαρχών - προτίθεται να "λήξει" το θέμα μέχρι την 30η του Νοέμβρη. Έτσι με ή χωρίς απόφαση του Στε, ο δήμος θα προχωρήσει τη διαδικασία και τα νέα δεδομένα θα τεθούν στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

"Αν δεν είχε γίνει η προσφυγή από τους επαγγελματίες θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχει γίνει διάλογος και έχουν υιοθετηθεί τροποποιήσεις μετά από την εφαρμογή στην πράξη του νέου κανονισμού", σημείωσε ο κ. Βάμβουκας..

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η κ. Νάνσυ Αγγελάκη από την παράταξη Σκουλάκη επεσήμανε οτι ο κανονισμός κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του δεν έφερε τα αποτελέσματα που είχε θέσει η δημοτική αρχή και ζήτησε ανάκληση της απόφασης του κανονισμού, προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος διευθέτησης του ζητήματος μιας που ο χρόνος που χρειάζεται για την τροποποίηση του νέου κανονισμού είναι πολύ μεγάλος. Όπως ανέφερε η κ. Αγγελάκη, με τον προηγούμενο κανονισμό υπήρξαν μεμονωμένα προβλήματα ανομίας και τηρουμένου του κόστους που προκαλείται από την τωρινή κατάσταση, που η εφαρμογή δεν είναι ισόνομος, είναι προτιμότερη η κατάργηση του και η επαναφορά του προηγούμενου κανονισμού.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Χανιά: 100/5""  Άρης Παπαδογιάννης, στην τοποθέτησή του σημείωσε οτι από την αρχή, θέση της παράταξής του, ήταν οτι αυτός ο κανονισμός δεν ήταν δίκαιος και για αυτό είναι και μη εφαρμόσιμος. Με τη σειρά του και αυτός ζήτησε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Παλιά Πολη, επί τη βάσει αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τους επιχειρηματίες. Τέλος ο κ. Παπαδογιάννης επεσήμανε οτι σε περίπτωση ολιγωρίας, η επόμενη δημοτική αρχή που θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα, θα παραμένει δέσμεια αυτών των ανολοκλήρωτων διαδικασιών.

Ο κ. Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της "Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος", κατηγόρησε την δημοτική αρχή ως μόνη υπεύθυνη για το γεγονός οτι αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια ιδιάζουσα κατάσταση όπου "¨ούτε έχουμε, ούτε δεν έχουμε κανονισμό", τονιζοντας οτι αυτό συνιστά υποβάθμιση και κοροϊδία, να μην υπάρχει δηλαδή ένας "μπούσουλας" που να δίνει το μέτρο της χρήσης του  κοινόχρηστου χώρου. Αντικρούοντας την επιχειρηματολογία του δημάρχου, σημείωσε οτι είναι λανθασμένη οποιοδήποτε απόδοση ευθυνών στο ΣτΕ καθώς όπως σημείωσε, η 5μελής Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, αφού είχε προγραμματιστεί αυτό να έχει γίνει τον Γενάρη και τελικώς παραδόθηκε στις 31 Μαίου. "Ποιος φταίει για αυτό; Δεν φταίει ο κανονισμός, η ολιγωρία έχει να κάνει με εσάς", ανέφερε ο κ. Σαρρής προσθέτοντας ταυτόχρονα οτι το πόρισμα δεν έχει περιέλθει στη γνώση των δημοτικών συμβούλων. "Δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Μέχρι 30 Νοεμβρίου πρέπει η διαδικασία νά έχει ολοκληρωθεί", κατέληξε.

"Το Στε θα κρίνει ή εμείς θα κρίνουμε που υπάρχουν στρεβλώσεις να τις διορθώσουμε", αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" κ. Νίκος Παπαντωνάκης, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής της "Ανταρσία στα Χανιά" Σεραφείμ Ρίζος, στην τοποθέτησή του ανέφερε οτι ο παλιός κανονισμός ήταν υπεύθυνος για το γεγονός οτι το Παλιό Λιμάνι ήταν "ξέφραγο αμπέλι"  και με αυτή τη λογική, η δημοτική παράταξη στήριξε το θέμα της τροποποίησης των κοινόχρηστων χώρων. Όμως ο καινούριος κανονισμός, πρόσθεσε δεν έχει λύσει τις αδικίες και τις ανισότητες που υπάρχουν και το "μόνο που έχει καταφέρει είναι να έχουν επιβληθεί πρόστιμα για γλάστρες", τόνισε, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή για την εφαρμογή του νέου κανονισμού


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook